Recensământul a fost din nou prelungit, până la 31 iulie

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Recensământul a fost din nou prelungit, până la 31 iulie
Recensământul a fost din nou prelungit, până la 31 iulie

Institutul Naţional de Statistică anunţă prelungirea perioadei de culegere a datelor pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor până pe 31 iulie 2022.

Potrivit unui comunicat al INS, prelungirea se aplică în localităţile în care recenzarea nu s-a încheiat, adică acolo unde, din cauza gradului scăzut de recenzare, există riscul ca până la finalul perioadei de recenzare să nu se acopere întreaga populaţie rezidentă estimată.

„Decizia a fost luată prin Hotărârea nr. 13/20.07.2022 a Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2021. Aceasta este ultima perioadă de prelungire privind culegerea datelor de la populaţie şi va continua atât în punctele fixe deschise de primării cât şi prin recenzorii de teren. Actele normative care guvernează desfăşurarea recensământului nu permit prelungirea perioadei de recenzare dincolo de data de 31 iulie a.c.”, precizează INS.

Până la data de 20 iulie 2022 au fost recenzate la nivel naţional aproape 17 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 87,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată la începutul recensământului (19,02 milioane).

Pentru a veni în întâmpinarea cetăţenilor, la nivelul municipiului Bucureşti, primăriile de sector au deschis până în acest moment 80 de centre de recenzare fixe, în vreme ce în restul ţării funcţionează peste 700 de astfel de centre.

Cu acest prilej, INS face apel la populaţie să primească vizita recenzorului la reşedinţă sau să meargă la unul dintre centrele fixe de recenzare,se mai spune în document. 

 

Patriarhul Daniel: Recensământul - cea mai bună ocazie să arătăm că poporul român este majoritar ortodox

 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, îndeamnă credincioşii să participe la recensământului populaţiei şi locuinţelor, subliniind că acesta reprezintă un prilej de declarare a identităţii etnice, lingvistice şi religioase.

„Nimeni în afară de noi înşine nu este în măsură să declare aceste elemente identitare, de aceea refuzul sau nepăsarea noastră de a participa la recensământ pot genera date inexacte sau eronate în ceea ce priveşte adevărata structură confesională, etnică şi lingvistică a României. Un recensământ nu este doar un act administrativ, străin de credinţă şi de lucrarea lui Dumnezeu în lume. Mântuitorul nostru Iisus Hristos S-a născut în timpul recensământului organizat de Octavian August, împăratul Romei (27 î.Hr. - 4 d.Hr.), iar acel an a devenit anul 0 al erei creştine şi al calendarului civil de astăzi”, a evidenţiat Patriarhul, într-un mesaj.

Întâistătătorul BOR a adăugat că declararea apartenenţei religioase este un act personal "de mărturisire a credinţei în deplină libertate şi cu responsabilitate".

„Să nu considerăm această mărturisire de credinţă ca fiind neimportantă sau subînţeleasă. Dimpotrivă, această mărturisire este foarte necesară pentru prezentul şi viitorul României. Fie că ne autorecenzăm, fie că primim pe recenzorul oficial, nu trebuie să ne ruşinăm să mărturisim credinţa noastră şi a străbunilor noştri, identitatea noastră spirituală şi etnică”, a afirmat PF Daniel.

Potrivit Patriarhului BOR, recensământul este „cea mai bună ocazie” să se arate că poporul român este „un popor credincios şi majoritar ortodox”.

„La rubrica intitulată 'Caracteristici etno-culturale' din formularul de recensământ se declară religia. Pe cei care întâmpină dificultăţi în a se autorecenza îi îndemnăm să apeleze la personalul calificat din cadrul primăriei de care aparţin, iar pe cei care nu reuşesc să se autorecenzeze până la data de 15 mai 2022, îi îndemnăm să-i primească pe recenzori şi să răspundă la întrebările din formularul de recenzare. Nu există nicio justificare pentru a nu participa la recensământ şi de aceea îndemnăm pe toţi credincioşii să se organizeze în familie pentru a participa la acest important eveniment. Recensământul din acest an este cea mai bună ocazie să arătăm că poporul român este un popor credincios şi majoritar ortodox”, a mai transmis Patriarhul Daniel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel