Rețea de PROXENEȚI români anihilată la Londra. Peste 60 de fete erau OBLIGATE să se prostitueze

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Poliţia Metropolitană din Londra a efectuat, joi, cu participarea unor ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, 16 percheziţii domiciliare în capitala Marii Britanii, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări de proxeneţi români, care a obligat peste 60 tinere să se prostitueze. 

Simultan cu descinderile din Londra, procurorii DIICOT au efectuat patru percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Constanţa şi Bacău, la membrii aceleiaşi grupări, acuzaţi de trafic de persoane, proxenetism în formă continuată şi spălare de bani, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2013, inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat intrafamilial, cu ramificaţii internaţionale, reuşind să recruteze şi să exploateze sexual peste 60 tinere în Londra. Ei sunt acuzaţi de trafic de persoane, proxenetism în formă continuată şi spălare de bani.

Pe calea cooperării judiciare internaţionale, la nivelul Eurojust, a fost încheiat un acord comun de anchetă "KALLANG'', între România, prin DIICOT, şi autorităţile din Marea Britanie.

Membrii acestei grupări recrutau, fie direct, fie prin interpuşi, tinere din România, cărora le lipsea experienţa de viaţă, aveau un nivel scăzut de instruire, o stare materială precară sau se aflau în situaţii familiale conflictuale, promiţându-le că vor obţine sume importante de bani.

Tinerele erau recrutate prin inducerea în eroare cu privire la activitatea pe care urmau să o desfăşoare în Marea Britanie sau cu privire la remuneraţia pe care urmau să o primească. Acestea erau cazate iniţial în locuinţele membrilor grupării din Iaşi, Brăila şi Constanţa, ulterior fiind transportate la Londra de către membrii grupării, care le achiziţionau biletele de călătorie.

Ajunse în Marea Britanie, tinerele erau cazate în locuinţe închiriate, unde se prostituau.

Fiecare tânără obţinea zilnic între 500 şi 1.500 de lire sterline

 

"După determinarea acestora să accepte practicarea prostituţiei prin folosirea violenţelor, ameninţărilor sau a şantajului, tinerele erau fotografiate în ţinute sumare, iar fotografiile acestora erau postate pe mai multe site-uri de profil din Marea Britanie. În schimbul serviciilor sexuale, fiecare tânără putea obţine zilnic sume cuprinse între 500 şi 1.500 de lire sterline. Pentru a menţine tinerele într-o stare de dependenţă şi pentru a le determina să continue practicarea prostituţiei în folosul lor, pe perioade mari de timp, membrii grupării le promiteau o parte din câştigurile realizate, însă, în realitate, le dădeau sume infime de bani, impunându-le cheltuieli exagerate cu privire la cazare, transport, întreţinere, hrană, îmbrăcăminte", explică DIICOT.

În urma percheziţiilor domiciliare, 20 de persoane au fost reţinute la Londra şi Iaşi, urmând a se obţine mandate europene de arestare.

De asemenea, au fost ridicate sumele de 7.000 lire sterline, 12.000 euro, 10.000 lei, dar şi două autoturisme de lux, laptopuri, telefoane şi 300 de grame de cocaină.

Doi dintre liderii grupării, reţinuţi la Londra, erau căutaţi în baza unor mandate europene de arestare emise de autorităţile din România, fiind cercetaţi pentru tentativă de omor.

La acţiunea din Londra au participat ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi.

Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel