Războiul din Ucraina. Un fost soldat britanic a fost împușcat mortal

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Războiul din Ucraina. Un fost soldat britanic a fost "împușcat mortal" în luptele din Severodonețk. Jordan Gatley a servit în armata britanică până în martie, când "după o analiză atentă... a plecat în Ucraina pentru a ajuta", a scris tatăl său pe Facebook.

Un fost soldat britanic a murit luptând împotriva forțelor rusești în orașul ucrainean Severodonețk, a anunțat familia acestuia.

Jordan Gatley a părăsit armata britanică în martie „pentru a-și continua cariera de soldat în alte domenii" și a zburat în Ucraina la scurt timp după aceea pentru a ajuta la respingerea forțelor rusești și pentru a antrena soldați ucraineni.

Anunțând vestea pe Facebook, tatăl său, Dean, a scris: "Ieri (10/06/22) am primit vestea devastatoare că fiul nostru, Jordan, a fost împușcat și ucis în orașul Severodonețk, Ucraina", conform Sky News.

Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare a confirmat că "sprijină familia unui bărbat britanic care a murit în Ucraina".

Războiul din Ucraina. Un fost soldat britanic a fost împușcat mortal

 

Tatăl său a adăugat: "Echipa sa spune că toți l-au iubit, la fel ca și noi, și că a făcut o diferență masivă în viețile multor oameni, nu numai în calitate de soldat, ci și prin antrenarea forțelor ucrainene. Jordan și echipa sa erau foarte mândri de munca pe care o făceau și îmi spunea adesea că misiunile în care mergeau erau periculoase, dar necesare”.

Postarea lui Gatley, scrisă sâmbătă târziu, a fost întâmpinată cu sute de mesaje de condoleanțe.

Este al doilea britanic care moare în Ucraina de la începutul războiului

Scott Sibley, în vârstă de 36 de ani, a murit la sfârșitul lunii aprilie și era, de asemenea, un fost membru al forțelor armate britanice.

Orașul Severodonețk a devenit principalul punct de concentrare a ofensivei rusești din ultimele săptămâni. Este una dintre ultimele zone din regiunea ocupată Luhansk din estul țării care se află încă sub control ucrainean.

Rusia afirmă că forţele sale au distrus un mare depozit de arme occidentale din vestul Ucrainei.

Forţele ruse au lansat rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge un mare depozit, din regiunea ucraineană Ternopil (vest), unde se află arme americane şi europene, a anunţat duminică Ministerul Apărării rus, citat de agenţia de presă Interfax, transmite Reuters.

De asemenea, armata rusă a doborât trei avioane de vânătoare Su-25 ale forţelor ucrainene în apropierea oraşelor Doneţk şi Harkov.

Ministerul Apărării britanic a afirmat, pe Twitter, că Rusia îşi foloseşte superioritatea numerică a trupelor şi a pieselor de artilerie pentru a cuceri gradual teritorii în oraşul ucrainean Severodoneţk şi în jurul acestuia.

Un mare depozit de arme occidentale din vestul Ucrainei, distrus de armata rusă



Pe de altă parte, ministrul adjunct de externe ucrainean Dmitro Senik a informat că ţara sa a stabilit două rute prin Polonia şi România pentru a-şi exporta cerealele şi a reuşit astfel să evite o criză alimentară globală.

Senik a subliniat că securitatea alimentară mondială este expusă riscurilor întrucât invazia militară rusă în Ucraina a oprit exporturile ucrainene de cereale prin porturile de la Marea Neagră. Ucraina este al patrulea exportator de cereale din lume şi în prezent are aproximativ 30 de milioane de tone de cereale care aşteaptă să fie exportate.

La 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel