Războiul din Ucraina: Liza, în vârstă de patru ani, ucisă de atacul rusesc de la Vinnytsia

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Războiul din Ucraina: Liza, în vârstă de patru ani, ucisă de atacul rusesc de la Vinnytsia / Foto: Unsplash
Războiul din Ucraina: Liza, în vârstă de patru ani, ucisă de atacul rusesc de la Vinnytsia / Foto: Unsplash

Pe o fâșie de iarbă din fața rămășițelor distruse și carbonizate ale magazinului Jubilee se află un cărucior roz, întins pe o parte, plin de sânge. Acesta aparținea unei fetițe pe nume Liza. Micuța a fost unul dintre cei trei copii mici uciși joi, când rachetele rusești au lovit centrul orașului Vinnytsia.

Mama Lizei, Irina Dmitrieva, a fost grav rănită în atac, de asemenea. Se știe că 23 de persoane și-au pierdut viața, iar alte opt sunt încă date dispărute. Alte zeci de persoane se află în spital.

Cu puțin timp înainte ca rachetele să lovească, Irina a postat un videoclip online. Era o zi frumoasă și însorită, iar micuța Liza zâmbea, împingându-și scaunul roz în fața ei, în timp ce discutau despre faptul că se îndreaptă spre logopedul ei.

"Liza era foarte veselă, îi plăcea să vină la noi. Era un copil foarte amabil. Pentru mama ei, ea era tot sensul vieții ei. O iubea la nebunie. Nici nu-mi pot imagina ce tragedie este pentru familie", a declarat Valeriia Korol pentru BBC.

Ea conduce centrul LogoClub pentru nevoi speciale, unde Liza participase la o ședință în acea dimineață, așa cum făcea în majoritatea zilelor.

 

Fetița de patru ani, ucisă de ruși, avea sindromul Down

 

Fetița de patru ani avea sindromul Down, iar contul de Instagram al mamei sale este plin de imagini din viața fetiței, pe care a început să le posteze la scurt timp după ce s-a născut singurul ei copil.

Prima dintre ele anunță: "Faceți cunoștință cu micul meu îngeraș".

LogoClubul la care a mers Liza se află la o stradă de Piața Victoriei, unde au fost lovite rachetele, iar personalul îi dusese pe toți copiii la adăpost atunci când a sunat sirena de raid aerian.

Dar, la fel ca mulți oameni, Liza și mama ei erau încă în stradă. Când a început războiul, se întorseseră la Vinnytsia din Kiev pentru siguranță, deoarece era departe de liniile de front. Dar niciun loc nu mai este sigur în Ucraina.

Valerriia mi-a spus că Irina o venera pe Liza și că era foarte deschisă în legătură cu faptul că avea sindromul Down. Ea voia ca oamenii să știe că nu este nimic de care să se rușineze, "că astfel de copii nu sunt diferiți de noi, sunt foarte dulci și buni", spune Valeriia.

 

Doi băieți au fost, de asemenea, uciși în acest atac

 

Maksim Zharii, care avea șapte ani, a murit alături de mama sa, Viktoriia. Locuitorii din satul lor au fost rugați să iasă în cursul zilei de astăzi pe străzi și să se întâlnească cu sicriele lor.

Poliția ucraineană a declarat că acesta se afla la o programare la centrul medical de la parterul centrului Jubilee. Nu a mai rămas nimic din clinica în sine, doar pereții înnegriți de foc.

Un băiat de opt ani care a murit nu a fost încă numit. Acesta își aștepta unchiul într-o mașină parcată în apropiere și a fost prins de focul violent. Scheletele mai multor mașini arse sunt încă împrăștiate pe locul bombardamentului: explozia a fost atât de puternică încât una dintre ele este chiar înfășurată în jurul unui stâlp al clădirii.

 

Ministerul rus al Apărării a emis vineri o declarație despre atac

 

Ministerul rus al Apărării a emis vineri o declarație despre lovitura sa, în care nu a făcut nicio mențiune despre moartea copiilor. În schimb, a susținut că Rusia a tras rachete de "înaltă precizie" și a "distrus" o întâlnire a oficialilor militari și străini ucraineni care discutau despre livrările de arme.

La fața locului nu a existat absolut nimic care să confirme acest lucru.

Ceea ce Rusia a lovit de fapt a fost o clădire numită Casa ofițerilor din Piața Victoriei. Dar singurul lucru militar în legătură cu ea pare să fie numele său, care datează din perioada sovietică.

Este o sală de concerte și trebuia să aibă loc un spectacol joi seara. Unul dintre membrii grupului se afla în mijlocul unei probe de sunet când rachetele au izbit clădirea. El a murit mai târziu la spital. Alți membri ai trupei au fost răniți afară.

 

352 de copii au murit și alte sute au fost răniți de când Rusia a lansat acest război

 

Președintele Volodymyr Zelensky a calificat ultimele crime drept un act de terorism. Mama Lisei, Irina, este încă în spital.

"Este îngrozitor. Copiii nu ar trebui să sufere și să moară, și nici mamele lor nu ar trebui să sufere", a declarat Valeriia pentru BBC, cu vocea tremurândă.

"Nu știu dacă Irina știe deja despre Liza, dacă familia ei i-a spus sau nu. Ca mamă eu însămi, nu știu cum este posibil să dai cuiva o astfel de veste, pur și simplu nu știu. Este o tragedie teribilă."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel