Raport: Amenințarea cu bombă invocată de Belarus a fost trimisă la 24 de minute după ce avionul fusese deja deturnat

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Avionul în care se află și români, deturnat în Belarus
Avionul în care se află și români, deturnat în Belarus

Amenințarea cu bombă invocată de Belarus pentru a deturna zborul Ryanair către Minsk a fost trimisă la 24 de minute după ce autoritățile anunțaseră deja echipajul aeronavei despre existența acesteia și au cerut aterizarea de urgență.

Amenințarea cu bombă invocată pe 23 mai de autoritățile bieloruse drept motivul forțării avionului de linie Ryanair, care avea la nord un jurnalist dizident, să aterizeze la Minsk a fost trimisă după ce avionul a fost deviat, a declarat joi providerul elvețian Proton Technologies AG.

Belarus susține că a ordonat avionului, care se afla trecea prin spațiul său aerian în drumul său din Grecia spre Lituania, să aterizeze duminică în capitala bielorusă din cauza amenințării cu o bombă din partea grupului militant islamist Hamas.

 

Roman Protasevici și iubita sa, arestați după ce avionul a aterizat

 

Jurnalistul Roman Protasevici și iubita sa Sofia Sapega au fost arestați după ce avionul a aterizat.

Hamas a negat că ar avea cunoștințe sau legături cu orice amenințare cu bombă, iar liderii europeni au acuzat Belarusul de piraterie de stat.

Miercuri, un grup de cercetare din Londra, Dossier Center, a publicat ceea ce spune că este un e-mail care conține presupusa amenințare Hamas, trimis de o persoană care se numește Ahmed Yurlanov. E-mailul pare să fi fost trimis la 24 de minute după ce autoritățile din Belarus au avertizat echipajul avionului că există o amenințare cu bomba.

 

Adresa de e-mail, creată cu o săptămână înainte de trimiterea amenințării

 

Proton a refuzat să comenteze specificul e-mailului, spunând că criptarea acestuia face imposibilă „accesarea sau verificarea conținutului mesajului”.

„Cu toate acestea, putem vedea când a fost trimis mesajul și putem confirma că mesajul în cauză a fost trimis după redirecționarea avionului”, a declarat compania elvețiană într-un comunicat, potrivit Știrile PRO TV.

Aceasta a adăugat că „nu am văzut dovezi credibile care să ateste că afirmațiile Belarusului sunt adevărate și vom sprijini autoritățile europene în investigațiile lor după primirea unei cereri legale”.

Yurlanov nu a mai trimis și alte mesaje, iar un marcaj de timp asociat contului sugerează că adresa sa de e-mail a fost creată în jurul datei de 14 mai, cu aproximativ o săptămână înainte de amenințarea cu bombă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel