Mărturii de la bordul avionului deturnat duminică în Belarus: „Adevărul e că doar voiau să aresteze pe cineva”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

După verificări, ministerul de Externe anunță că nici un român nu se afla în avionul care a fost deturnat duminică în Belarus.

Dar România, la fel ca alte ţări europene, şi Statele Unite, condamnă modul în care o cursă comercială, ce zbura pe o rută internă a Uniunii Europene, a fost forţată să aterizeze, la Minsk, sub pretextul unei ameninţări cu bombă. Un scenariu demn de un film Bond, ticluit pentru arestarea unui jurnalist dizident.

Parcă pentru a-și menține scenariul, autoritățile de la Minsk, au întârziat luni decolarea unui avion Lufthansa către Frankfurt, tot pe motivul unei alerte de securitate. Aeronava a fost percheziționată, iar pasagerii, verificați din nou.

Plecat din Atena, avionul RyanAir se pregătea să coboare spre Vilnus, Lituania, când a fost forţat să aterizeze la Minsk, escortat de un Mig 29 al forţelor militare belaruse. Preşedintele Alexander Lukaşenko a dat personal ordinul pentru această întoarcere forţată din drum a aeronavei comerciale - după o pretinsă alertă cu bombă. Mobilul real era debarcarea jurnalistului şi activistului belarus Roman Protasevici, aflat la bord.

 

„Ei pot pretinde că e o alertă cu bombă, să-ţi oprească avionul, dar, cu siguranţă, a fost o minciună”

 

În cele din urmă cursa RyanAir şi-a continuat drumul, ajungând la Vilnius cu o întârziere de peste şapte ore.

„Tocmai veniseră. Cred că, în primul rând, l-au dat jos din avion pe tipul acela, apoi au început să debarce toţi pasagerii”, spune un pasager, potrivit Știrile PRO TV.

„Ei pot pretinde că e o alertă cu bombă, să-ţi oprească avionul, dar, cu siguranţă, a fost o minciună. Au adus câini acolo doar ca o acoperire pentru alerta pretextată, adevărul e că doar voiau să aresteze pe cineva”, a mai povestit un pasager.

„Este un act de terorism fără precedent împotriva cetăţenilor UE şi ai altor ţări”, a susținut Ingrida Šimonytė, premier Lituania.

„De acum încolo, nici o persoană care călătorește deasupra Belarusului nu are garanția unui zbor sigur”, a precizat Svetlana Tsikhanouskaya, liderul opoziției din Belarus: 

Şase pasageri au rămas la Minsk: jurnalistul arestat, prietena acestuia, dar şi patru membri ai KGB, serviciul de securitate din Belarus, care ar fi creat diversiunea alertei cu bomba, folosită drept pretext.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel