Avion în care se află și români, DETURNAT în Belarus

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Avionul în care se află și români, deturnat în Belarus
Avionul în care se află și români, deturnat în Belarus

Un avion Ryanair cu peste 120 de oameni la bord, printre care și 5 români, a fost deturnat, in Belarus și silit să aterizeze la Minsk. Avionul efectua o cursă Vilnius - Atena.

UPDATE 23.30! MAE anunță că la bordul aeronavei deturnate de autoritățile din Belarus NU se aflau cetățeni români, așa cum s-a vehiculat inițial.

Vezi aici comunicatul: Avion deturnat în Belarus. MAE cere investigație internațională și anunță că la bord NU se aflau pasageri români

Știre inițială.

Informația despre românii aflați la bord a venit pe canalele diplomatice și este verificată de ambasadorul român la Minsk, la solicitarea ministrului de externe. Nu se cunoaște însă la acest moment dacă toți românii, care figurau pe listele de pasageri, s-au și îmbarcat în avionul deturnat.

Avionul a fost deturnat pentru arestarea unui jurnalist

 

Un jurnalist din Belarus a fost arestat după ce regimul Lukașenko a forțat un avion al companiei RyanAir să aterizeze forțat în capitala țării, Minsk, scrie CNN.

Potrivit Aleph News, avionul RyanAir efectua o cursă Vilnius – Atena. Cu puțin înainte de a ieși din spațiul aerian al Belarusului, cineva de la bord a lansat o falsă alarmă cu bombă.

Un avion de luptă Mig29 a fost lansat din Minsk, iar avionul de pasageri a fost forțat să aterizeze.

Jurnalistul Roman Protasevich, care se afla în avion, a fost reținut imediat și riscă acum pedeapsa cu moartea.

Protasevich este un jurnalist și activist din Belarus, critic al regimului Lukashenko. Anul trecut, a scris foarte mult despre brutalitatea poliției din timpul protestelor anti-guvernamentale. Din acest motiv, el a fost trecut pe lista persoanelor implicate în acte teroriste și riscă să fie executat.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a condamnat acțiunile Belarusului și a cerut eliberarea lui Protasevici.

Ursula von der Leyen consideră "inacceptabil" incidentul din Belarus

 

"Fac apel la aliații NATO și UE să reacționeze imediat la amenințarea reprezentată de regimul din Belarus pentru aviația civilă internațională. Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri imediate pentru ca acest lucru să nu se repete”, a spus Nauseda, citat de Reuters.

Şi lidera democraţilor din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a scris pe Twitter: „Regimul Lukashenko a pus în pericol viaţa pasagerilor de la bordul avionului. De acum pentru nimeni nu mai este sigur sa zboare deasupra Belarusului. Avem nevoie de o reacţie internaţională”.

Președinta Comisiei Europene a reacționat și a cerut ca toți pasagerii să își poată continua călătoria în siguranță spre Vilnius.

„Este absolut inacceptabil să forțezi zborul Ryanair de la Atena la Vilnius să aterizeze în Minsk. Toți pasagerii trebuie să își poată continua călătoria în siguranță către Vilnius. Orice încălcare a regulilor internaționale de transport aerian trebuie să aibă consecințe”, a scris von der Leyen, pe Twitter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel