Putin amenință că va lansa noua rachetă nucleară Satan II - care poate ajunge în Marea Britanie în doar trei minute - până la sfârșitul anului 2022

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Vladimir Putin a amenințat că va desfășura noua rachetă nucleară rusească Satan II, care poate ajunge în Marea Britanie în doar trei minute, până la sfârșitul anului 2022.

De asemenea, președintele rus a declarat că țara va continua, de asemenea, să își consolideze armata în urma pagubelor suferite în timpul invaziei sale în curs în Ucraina și și-a lăudat trupele pentru că au luptat "ca niște eroi", conform Daily Mail.

Vorbind în timp ce primea marți, la Kremlin, absolvenții academiei militare, Putin a declarat că Rusia va plasa primul lot de rachete balistice Sarmat în serviciu de luptă până la sfârșitul anului, ca parte a eforturilor, relatează The Telegraph.

 

Racheta Sarmat „Satan II" este cea mai lungă rachetă balistică intercontinentală cu rază de acțiune din lume


Se spune că racheta Sarmat, sau "Satan II", este cea mai lungă rachetă balistică intercontinentală cu rază de acțiune din lume, capabilă să lovească o țintă aflată la 11.200 de mile distanță - ceea ce înseamnă că ar putea lovi cu ușurință ținte din SUA și Europa.

Putin a salutat anterior dezvoltarea rachetei, care a fost testată cu succes în aprilie, "un eveniment mare și semnificativ" pentru industria de apărare a Rusiei, afirmând că Sarmat va "asigura securitatea Rusiei în fața amenințărilor externe și îi va face pe cei care încearcă să ne amenințe țara cu o retorică agresivă să se gândească de două ori".

Experții militari occidentali au declarat că Sarmat este capabil să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare și momeli - suficient de ușor pentru a șterge teritorii de mărimea Marii Britanii sau a Franței într-un singur atac. 

Iar comandantul forțelor de rachete strategice ale Rusiei, colonelul Serghei Karakaiev, a declarat luna trecută la televiziunea de stat de la Kremlin că acestea pot zbura cu traiectorii diferite și pot eluda sistemele de apărare antirachetă.

El a spus: "Nu există nicio apărare aeriană existentă pentru sistemele de rachete Sarmat și probabil că nu va exista în următoarele decenii".

Printre alte noi adăugiri la care Putin a făcut referire în discursul său se numără sistemele de apărare antirachetă S-500, despre care a afirmat că sunt 'de neegalat în lume'.

Aceasta vine după ce luna trecută a văzut o emisiune a televiziunii de stat sugerând că Marea Britanie ar trebui să fie bombardată înapoi în epoca de piatră 'în zece minute' cu un atac cu noile rachete Zircon - sau Tsirkon - cu capacitate nucleară.

 

Politicianul Aleksey Zhuravlyov și Dmitri Kiselyov susțin ideea de a lovi Marea Britanie cu Satan-2

 

Iar expertul televiziunii ruse de stat, Yaakov Kedmi, un fost diplomat israelian născut la Moscova, a declarat că noua rachetă hipersonică rusească Zircon ar trebui să fie lansată pentru a distruge 50 sau 60 de centrale electrice din Marea Britanie "în zece minute", aruncând țara în întuneric.

Gazdele emisiunii 60 Minutes de pe Channel One au anunțat că orașele Londra, Paris și Berlin ar putea fi lovite în 200 de secunde de la lansarea rachetelor nucleare în aprilie.

În cadrul emisiunii, președintele partidului naționalist Rodina, Aleksey Zhuravlyov, a reflectat asupra a ceea ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar lansa arme nucleare împotriva Regatului Unit, spunând: "o rachetă Sarmat și insulele britanice nu vor mai fi".

Când a fost tras la răspundere de către una dintre gazde, acesta a insistat că 'a spus-o serios', în timp ce o altă gazdă a adăugat că și Marea Britanie are arme nucleare și că 'nimeni nu va supraviețui în acest război'.

Producătorii emisiunii au arătat apoi telespectatorilor o hartă care părea să sugereze că ar putea fi lansate rachete din Kaliningrad, enclava rusă situată între Polonia, Lituania și Marea Baltică.

Aceasta sugera că acestea ar putea ajunge la Berlin în 106 secunde, la Paris în 200 de secunde și la Londra în 202 secunde.

 

Există mijloace de apărare împotriva rachetelor balistice intercontinentale?

 

O serie de țări dispun de sisteme antirachetă care au ca scop doborârea sau distrugerea rachetelor înainte ca acestea să ajungă la țintele lor.

Însă aceste sisteme sunt, de obicei, eficiente doar împotriva unui număr mic de rachete, care se deplasează cu mult sub viteza hipersonică.

Apariția tehnologiei rachetelor hipersonice și a rachetelor ICBM cu rază lungă de acțiune, cum ar fi cea mai recentă rachetă Sarmat a Rusiei, a făcut ca sistemele antirachetă să devină în mare măsură redundante.

Centrul pentru controlul armelor și neproliferare din SUA a declarat că "în ciuda deceniilor de cercetare, dezvoltare și testare, nu există încă un sistem antirachetă eficient și fiabil pentru a contracara rachetele balistice intercontinentale (ICBM)".

Sistemele de apărare antirachetă existente, cum ar fi sistemul Patriot al SUA, pot viza rachetele balistice cu rază scurtă, medie și intermediară de acțiune a căror amenințare este localizată într-o regiune, dar nu pot asigura o protecție eficientă împotriva rachetelor balistice intercontinentale cu capacitate nucleară, cum ar fi Sarmat, care pot lansa focoase în zone întinse.

Potrivit fostului secretar adjunct al apărării și evaluator șef al armamentului american, Philip Coyle: "Toate sistemele de apărare antirachetă pot fi copleșite... Numai dacă atacul este limitat, apărarea poate avea o speranță de a nu fi copleșită". 

La începutul anilor 2000, SUA au început să lucreze la dezvoltarea unui sistem specializat conceput pentru a intercepta rachete balistice intercontinentale, cunoscut sub numele de sistemul Ground-based Midcourse Defense (GMD).

Acesta are ca scop utilizarea unei serii de senzori și radare, amplasate în locații din întreaga lume și din spațiu, pentru a detecta lansările ICBM și a le distruge în afara atmosferei terestre, înainte ca focoasele să aibă șansa de a reintra în atmosferă și de a-și atinge țintele. 

Dar programul este extrem de costisitor și a dat rezultate extrem de slabe, chiar și în testele programate în condiții perfecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel