ALERTĂ USR: "PSD continuă prăpădul în Parlament: pensii speciale pentru primari, viceprimari și șefi de Consilii Județene"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Uniunea Salvați România avertizează că parlamentarii PSD au introdus astăzi, în Comisia de Administrație Publică, o serie de "propuneri nocive". 

"PSD continuă prăpădul în Parlament!

În Comisia de Administrație Publică, de astăzi, au introdus o serie de propuneri nocive, PSD profită de faptul că încă mai are majoritate în Senat!

Printre ele se află și propunerea PSD și UDMR privind pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Acestea au fost incluse și în Codul Administrativ, contestat, în prezent, la Curtea Constituțională. Vor să se asigure că dacă va fi declarat neconstituțional, vor putea să le ofere baronilor locali pensii speciale prin legea de astăzi.

Iată de ce sunt necesare alegerile anticipate și schimbarea majorității parlamentare", este mesajul postat de USR pe pagina oficială de Facebook. 

Totodată formațiunea distribuie și un mesaj al senatoarei Florina Presadă:

"ALERTĂ!

Pe ordinea de zi a Comisiei de Administrație Publică de azi avem o serie de propuneri nocive, mai vechi sau mai noi. Idei puține, proaste și fixe. Ne vom opune adoptării lor, iar dacă sunt adoptate (pentru că în Senat PSD are încă majoritatea), le vom contesta la CCR, așa cum am făcut și în trecut.

L122/2015: o veche inițiativă a doamnei Firea de când era dumneaei senator, prin care deciziile privind patrimoniul se iau cu 50%+1 din numărul consilierilor locali în funcție în loc de ⅔ din numărul acestora. Prevederea este inclusă și în Codul Administrativ, adoptat prin OUG 57/2019, CCR fiind sesizat pe marginea lui, dând curs cererilor venite inclusiv din partea USR. Au nevoie de o plasă de siguranță în cazul în care CCR spune că OUG este neconstituțional. Mai ales dna Firea are nevoie de această lege pentru a putea opera intrarea în legalitate a companiilor municipale, în urma proceselor câştigate de către consilierul general USR Ana Ciceala.

L591/2018: inițiativă PSD și UDMR pentru instituirea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Prevederea este inclusă și în Codul Administrativ, adoptat prin OUG, CCR fiind sesizat pe marginea lui. Au nevoie de o plasă de siguranță în cazul în care CCR spune că OUG este neconstituțional. Inițiativa a fost retrimisă din plen la Comisie în noiembrie 2018. Am protestat și atunci față de retrimiterea la Comisie, în condițiile în care obţinusem un raport de respingere, clarificând că e vorba despre pensiile speciale pentru primari ascunse în spatele sintagmei „indemnizaţii pentru limită de vârstă", preluate separat din Codul Administrativ.

L483/2019: inițiativă PSD în domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice
Se propune, printre altele, eliminarea participării libere și neîngrădite a operatorilor economici la procedurile de atribuire a acestor servicii. Astfel, consiliile locale și cele județene vor avea posibilitatea de a înființa în subordinea lor servicii sau departamente cu personalitate juridică specializate în furnizarea serviciilor de utilități publice, ceea ce contravine cadrului constituțional și legislativ, întrucât doar unitățile administrativ-teritoriale au capacitate juridică deplină și patrimoniu propriu, nu și consiliile locale sau județene.
Pe de altă parte, propunerile referitoare la atribuirea directă a acestor servicii către propriile societăți comerciale, servicii ori departamente special înființate în acest scop încalcă reglementările în materia achizițiilor publice și contravin cadrului european în domeniu (Directiva 2014/24/UE).
Mai mult, unitățile administrativ-teritoriale vor putea încheia contractele de delegare a gestiunii serviciilor de utilități publice cu ofertantul declarat câștigător al procedurii de atribuire, fără adoptarea vreunei hotărâri de aprobare a atribuirii acestor contracte.

L564/2019: inițiativă PSD, Șerban Nicolae, prin care se crează paradisuri fiscale pentru jocurile de noroc prestate pe insule, grinduri şi ostroave. Practic, propunerea prevede un regim fiscal derogatoriu pentru activitățile de jocuri de noroc (specifice cazinourilor, poker și bingo) pe ostroave, insule și grinduri, terenuri care „nu produc nimic, stau în paragină" (preluare din Expunerea de motive). Vă mai aduceți aminte de o astfel de inițiativă. Era tot a lui Șerban Nicolae, a fost declarată neconstituțională şi la sesizarea USR. Am fost senatorul care a adus în atenția publică această inițiativă în 2017 și m-am opus adoptării ei. Dl Șerban Nicolae reia inițiativa.

Aș vrea totuși să cred că nu e vorba de un ultim tun al PSD și că în cadrul ședinței de azi vor arăta că au înțeles mesajul dat de către cetățeni: că își doresc un alt fel de guvernare, onest și în slujba interesului public.

Iubește România cu ochii deschiși!".

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel