Proteste violente la Paris împotriva legii „securității globale”. Confruntări cu forțele de ordine

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
proteste_violente_paris
proteste_violente_paris

Noi proteste au loc azi în Paris, împotriva legii globale de securitate.  De altfel, proteste au fost planificate azi și în alte  orașe din Franța. Proteste au loc în Lille, Lyon, Bordeaux, Marsilia, Toulouse, Montpellier sau Strasbourg.

 

Mii de persoane participă, sâmbătă, la manifestaţii în mai multe oraşe din Franţa pentru libertatea de exprimare, pentru a protesta împotriva unui proiect de lege care penalizează difuzarea cu rea credinţă a unor imagini de poliţişti.

„Toată lumea vrea să filmeze poliţia”, „poliţişti în imagini blurate, justiţie oarbă” sau „Orwell avea dreptate”. Lozincile scandate sau scrise pe pancartele manifestanţilor împotriva proiectului de lege de „securitate globală” au luat drept ţintă dispoziţia din text care pedepseşte difuzarea cu rea credinţă de imagini ale forţelor de ordine, adoptată de Adunarea Naţională. 

În Paris au loc confruntări de polițiștii. Protestatarii au aruncat în forțele de ordine cu mai multe obiecte, iar la un moment s-au auzit mai multe focuri de armă. 

Reamintim că Adunarea Naţională a votat, în luna noiembrie, după ce a introdus un amendament, măsura cea mai controversată a proiectului de lege de „securitate globală”: articolul 24 care pedepseşte difuzarea cu rea credinţă a unor imagini ale forţelor de ordine, însoţindu-le de garanţii privind „dreptul la informare”. Acest articol, dar şi posibilitatea de folosire a dronelor în timpul manifestaţiilor şi teama de recunoaşterea facială de către camerele de supraveghere au produs o intensă emoţie în media, care vede aici un risc de piedici pentru libertatea de a informa. Săptămâna trecută în Franța s-au mobilizat peste 50.000 de oameni. Au fost semnalate incidente grave la Paris, cu o sută de arestări și 67 de polițiști răniți.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel