Protestul 10 August reeditat. Victimele „Jandarmeriadei“ eu revenit în Piața Victoriei: „Tergiversarea şi bâlbâielile, inacceptabile!“ (FOTO)

Protest simbol în Piața Victoriei astăzi: evenimentele din 10 august 2018 sunt comemorate. Zeci de persoane au venit să comemoreze evenimentele de acum 2 ani, când sute de persoane au fost gazate și rănite  în urma acțiunilor în forță ale jandarmilor.

Zeci de persoane s-au adunat până la această oră în Piața Victoriei într-o acțiune de protest pașnică, de fapt o comemorare a evenimentelor din 10 august 2018

Duminică, începând cu ora 19.30, moment când asupra celo aproximativ100.000 de români aflaţi în faţa Guvernului jandarmii s-au năpustit cu butelii de gaze lacrimogene şi totul a degenerat într-un act violent. La momentul respectiv, Jandarmeria era subordonată ministrului PSD de Interne, Carmen Dan. Oamenii prezenți astăzi în piață cer dreptate pentru momentele de atunci și tragerea la răspundere a celor vinovați. Oamenii au adus cu ei și postere cu poze ale celor pe care îi consideră vinovați, precum Carmen Dan, Liviu Dragnea, Viorica Dancilă sau colonelul Paraschiv.

Participanţii consideră că Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă şi Carmen Dan sunt vinovaţi de violenţele de atunci şi cer să se facă dreptate. Oamenii au un uriaş steag tricolor şi un uriaş steag al Uniunii Europene, dar şi tricouri cu inscripţii şi pancarte. Pe jos, au fost scrise cu cretă diferite mesaje ca: ”10 august, nu uităm nu iertăm”. ”Dreptate pentru 10 august”, ”Frică”, ”Abuz”, ”Carmen Dan, vinovată”. ”Ce se întâmplă cu Dosarul 10 august este o ruşine”, a declarat unul dintre participanţi, potrivit unei transmisii live realizate de Rezintenţa TV din piaţă.

Participanţii au explicat că vremurile pe care le trăim nu permit participarea unui mare număr de oameni. Cu toţii cer dreptate şi afirmă că nu vor renunţa să iasă în piaţă până când nu vor fi pedepsiţi toţi cei vinovaţi.

4. -imagine fara descriere- (proteste_piata_victoriei_poze_dragnea_dancila.png)

„Spune ce simţi acum, după 2 ani! Aminteşte-ţi ce ai simţit atunci!“

 

„Au trecut doi ani de la represaliile violente ale regimului PSD asupra manifestării paşnice din Piaţa Victoriei, pe #10august 2018. Doi ani în care nu s-a făcut NIMIC pentru a şterge pata de ruşine de pe obrazul democraţiei, lovitura dată libertăţii de exprimare. Doi ani în care sistemul judiciar din România a tergiversat înaintarea dosarului fie cu scenarii absurde de ”lovitură de stat”, fie cu schimbări de competenţă şi clasări oneroase care disculpă căpeteniile cu responsabilităţi directe şi indirecte asupra operaţiunii de forţă.

În România, sute de mii de oameni au ieşit în stradă începând cu 2017 ca să apere justiţia şi statul de drept de o putere discreţionară hotărâtă să îşi protejeze corupţii şi interesele de clan mafiot. Români de pretutindeni s-au mobilizat să apere democraţia adunându-se pe 10 august în Piaţa Victoriei. Protestul lor paşnic a fost înăbuşit cu o violenţă şi amplitudine total nejustificate, fără ca forţele de ordine să intervină vreo clipă pentru neutralizarea şi izolarea agitatorilor. Nu ştim nici astăzi cine a fost în spatele planului de intervenţie în forţă, ce decizii politice şi tactice au condus la brutalitatea care a afectat mii de oameni, dintre care aproape 800 au depus plângeri penale.

Tergiversarea şi bâlbâielile sistemului judiciar sunt inacceptabile!

Vino pe 9 august 2020 începând cu ora 19:30 în Piaţa Victoriei şi SPUNE CE SIMŢI!

Spune ce simţi acum, după 2 ani! Aminteşte-ţi ce ai simţit atunci!“, scriu organizatorii evenimentului de astăzi într-un comunicat de presă.

Trăim o criză sanitară majoră în care trebuie să avem grijă de noi şi de ceilalţi. Societatea are nevoie de responsabilitate din partea politicienilor şi sistemului de justiţie dar şi din partea fiecărui cetăţean. De aceea, trebuie să sancţionăm încercările de muşamalizare a evenimentelor din august 2018 fiind totodată şi responsabili din punct de vedere al riscului epidemiologic.

Ne vedem duminică, 9 august, de la ora 19:30 în Piaţa Victoriei pentru că acolo trebuie să spunem ce simţim, trebuie să arătăm ce cerem!

2. -imagine fara descriere- (drapel_europa_10_aug_2020.png)

 

Vom crea o zonă specială în alveola centrală a Pieţei Victoriei, un spaţiu al libertăţii de exprimare unde fiecare participant va putea veni şi scrie pe asfalt ceea ce a simţit atunci, îşi va putea lăsa numele scris acolo unde atât de mulţi dintre noi am fost agresaţi atât de nedrept.

Accesul în alveola centrală se va face pe fluxuri distincte de intrare şi ieşire, vom purta mască, vom păstra distanţarea, nu va exista aglomeraţie. Măşti şi cretă vor fi oferite gratuit participanţilor la punctul de acces, fiecare participant urmând să petreacă un timp scurt în alveolă pentru a-şi scrie mesajul după care va ieşi pe la punctul de ieşire pentru a permite celorlalţi să se exprime.

Putem fi mulţi, putem fi împreună şi siguri în exprimarea revoltei noastre!“, scriu inițiatorii acțiunii de astăzi.

Evenimentul dn această seară este organizat de #ActivAG Piteşti, Aradul Civic, Braşovul Civic, Corupţia Ucide, Evoluţie în Instituţie, Freedom House România, Geeks for Democracy, Iniţiativa România, Iniţiativa Timişoara, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Oradea Civica 2017, Reset, Rezistenţa, Rezist Milano, Ştafeta Steagului Uniunii Europene, Umbrela anticorupţie Cluj, vedem Just Voci pentru Democraţie, Voluntari în Europa, cu sprijinul lui Sandu Matei.

[citeste si]

 

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.23
YesMy