Propunere controversată în Italia: Taxi gratuit pentru cei care au băut prea mult alcool în club

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Taximetriștii din Roma: "Vrem 3 euro în plus pe cursă pentru indemnizația de blocaj în trafic" / Sursa foto: freepik.com
Taximetriștii din Roma: "Vrem 3 euro în plus pe cursă pentru indemnizația de blocaj în trafic" / Sursa foto: freepik.com

Proiectul, lansat de ministrul Salvini, care presupune taxi gratuit pentru cei care au băut prea mult la club a dat stârnit un val de reacții.

Odată lansat proiectul experimental, au  și început controversele. Noua inițiativă promovată de ministrul Transporturilor Matteo Salvini prevede ca pentru cei care au băut prea mult la club și au fost testați pozitiv cu alcooltestul, taxiul să fie plătit din bani publici.

Criticii au subliniat că pare aproape un stimulent să bei mai mult pentru a avea o călătorie gratuită și ar fi mai bine să lucrăm la prevenire și conștientizarea riscurilor. După părerea lor, scopul măsurii este de a ține fetele și băieții beți departe de automobil, oferindu-le o cale gratuită pentru a ajunge acasă în siguranță, scrie presa din Italia.

Startul proiectului este mic, cu șase discoteci și un total de 60.000 de euro disponibili.  Il Muretto di Jesolo, în Veneto, este una dintre cele șase discoteci care s-au alăturat acestei prime faze experimentale a proiectului.

Sâmbătă seara, din aproximativ 4.000 de persoane care au frecventat clubul, de serviciu taxi gratis au beneficiat în jur de 20 de tineri. Clubul le-a plătit călătoria cu taxiul, doar pentru a fi rambursată de minister. Dar niciunul dintre petrecăreți nu a fost dus acasă.

Potrivit relatărilor, pasagerii au fost duși la cea mai apropiată stație de autobuz sau în piețele aflate la câțiva kilometri de clubul de noapte.

 

"Ne-am gândit să ducem tinerii în piețe"

 

În această etapă, acordul prevede că taxiurile pot parcurge maximum „20 sau 30 de kilometri” pentru a  duce clienții acasă. Dar, în multe cazuri, tinerii au fost transportați doar într-o piață aflată la câțiva kilometri de club, apoi lăsați acolo. 

"Ne-au dat trei puncte de referință. Facem acest lucru deoarece mulți se opresc pentru micul dejun în centru după o petrece în club", a declarat Președintele cooperativei taximetriștilor din Jesolo, Lorenzo Fabris. 

"Ne-am gândit să ducem tinerii în piețe pentru că mulți dintre ei se sprijină pe prietenii care au o casă acolo", explică, la rândul său,  Samuele Bucciol, unul dintre managerii Muretto:

Pe scurt, rămâne faptul că niciun tânăr care a petrecut în club, după ce a băut prea mult,  nu a plecat acasă cu taxiul, ci și-a continuat noaptea sau au așteptat un autobuz. "Când ne-am întâlnit cu ministrul Salvini am prezentat acest proiect de taxi, dar băieții trebuiau să fie duși acasă, nu 'aproape de casă'. Chiar și câțiva metri fac diferența", a declarat Patrizia Pisi, președinta Avsil, o asociație a familiilor victimelor rutiere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel