Primar UDMR a dat JOS steagul României de pe primărie. A fost dat în JUDECATĂ

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă în calitate de preşedinte fondator, l-a acţionat în judecată pe primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, pentru a-l obliga să rearboreze drapelul naţional al României pe turla primăriei, după ce edilul a îndepărtat acest simbol naţional de pe turla primăriei în urmă cu trei ani.

Având în vedere refuzul ostentativ şi repetat al primarului UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, de a rearbora drapelul naţional al României pe turla instituţiei, acolo unde a stat arborat mai bine de 20 de ani şi de unde a fost îndepărtat în 2015 la ordinul primarului UDMR, ADEC a decis să acţioneze în justiţie pentru a impune respectul cuvenit atât faţă de un simbol naţional cât şi faţă de memoria celor care s-au jertfit pentru eliberarea municipiului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţia trupelor ungare.

Tricolorul românesc în cauză a fost reînălţat pe turla Primăriei pe data de 8 septembrie 1994, la 50 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie străină, în cadrul ceremoniei, desfăşurate în prezenţa Ministrului Apărării Naţionale, generalul Nicolae Spiroiu, fiind dezvelită şi o placă de marmură comemorativă.

În anul 2009, Forumul Civic al Românilor a propus ca steagul tricolor de pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe să capete statut de monument istoric, în semn de recunoştinţă faţă de jertfele ostaşilor români care au luptat pentru eliberarea Ardealului de Nord. "Drapelul de pe cupola Primăriei reprezintă un simbol sfânt al demnităţii naţionale şi al sacrificiului suprem al ostaşilor români care au luptat pentru reîntregirea ţării () Să nu uităm că în luptele de la Sfântu Gheorghe s-a jertfit şi un general al Armatei Române, Grigore Bălan, iar noi vrem ca acest steag să devină monument istoric şi să dăinuiască în acel loc cât o fi neamul românesc", declara preşedintele de atunci al Forumului Civic, avocatul Ioan Solomon.

ADEC reiterează faptul că primarul UDMR din Sfântu Gheorghe a fost amendat penel în trecut pentru ofensă adusă însemnelor după ce a ordonat îndepărtarea drapelului naţional al României de pe o clădire publică din oraş. Din păcate, fapta de ofensă adusă însemnelor a fost dezincriminată din Codul Penal, motiv pentru care edilul Antal Arpad a prins curaj şi a ordonat îndepărtarea drapelului României de pe turla primăriei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel