Prețurile pentru biletele de avion au explodat: „Vor fi cele mai scumpe vacanțe din ultimii 10 ani”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

În ciuda prețurilor mai mari la transport, cazare și mâncare, turismul în Europa dă semne că își revine la nivelul de dinaintea pandemiei. Și stă cel mai bine față de Statele Unite și Asia.

Potrivit datelor Google, intenția românilor de a călători în 2022 este în creștere față de acum trei ani. Luna trecută, de exemplu, volumul căutărilor pentru vacanțe a fost cu 35% mai mare decât în aceeași lună din 2019. Vor fi însă cele mai scumpe vacanțe din ultimii 10 ani, spun analiștii.

Indiferent de oră, aeroportul Henri Coandă, cel mai mare din țară, este mereu plin: străini care ne vizitează și români care merg în vacanță.

 

Excursie la Londra

 

Reporter: „Unde plecați?”
Fată: „La Londra”.
Reporter: „Și ce faceți acolo?”
Fată: „Păi plănuim să vizităm, să mergem la teatru, facem și o excursie culturală.”
Reporter: „Și bugetul pentru Londra?”
Fată: „Destul de mare, neașteptat de mare.”

Tinerele, eleve în clasa a 11-a, vor sta șase zile. Pentru hotel plătesc 117 euro pe noapte, 300 de euro avionul plus bani de cheltuială 600 de euro pentru fiecare.

 

Ce spune o româncă din Londra despre vacanța în Mamaia

 

Din Londra, Lucica și Franco au venit la noi în vacanță.

„Mamaia... am fost dezamagită. Hotelul nou foarte bun, clădirile una peste alta, prețurile pentru noi nu-s mari, dar pentru românii cu salariile de aici sunt piperate. Noaptea la hotel a fost 600, fiecare masă n-a fost mai puțin de 250 de lei, cam 2.000 pe zi”, spune Lucica Triță, româncă stabilită la Londra, la Știrile PRO TV.

Avem din ce în ce mai mulți străini care ne vizitează țara. Numărul turiștilor care au venit în România a crescut cu 189% în aprilie 2022.

În acelaşi timp, si numărul românilor care au ieşit din ţară a crescut cu 137%, adică cu 1,4 milioane de persoane. Așadar, vara acestui an ar putea fi startul relansării turismului, însă acolo unde e cerere mare sunt și preturi mai mari, asta înseamnă că vom da bani mai mulți pentru vacanțe.

 

Cele mai scumpe țări pentru vacanțe

 

Cele mai scumpe țări pentru vacanțe sunt în continuare: Elveția, Franța, Italia, Grecia, Spania. România este pe locul 34, mai scumpă ca Turcia care e pe locul 41.

„În acest moment, conform ultimelor date statistice, asistăm la o creștere de 225% a venirilor turiștilor în Turcia dacă comparăm cu anul trecut. Anul acesta vacanțele vor fi mai scumpe decât în alți ani. În momentul în care pleci în vacanță cu masina, comparativ cu anul trecut, combustibilul va fi mai scump. Dacă pleci cu avionul, avem creșteri și estimări de creșteri a biletelor la avion pentru vara aceasta, pentru că companiile aeriene se confruntă în acest moment cu o creștere a combustibilului pentru avioane, iar acest preț este între 30 și 60% din total costuri legate de operarea avionului”, susține Bogdan Maioreanu, analist Etoro, conform sursei citate.

Potrivit datelor Google, intenția românilor pentru vacanțe este mult mai mare chiar și față de 2019. În topul destinațiilor de vacanță, conform căutărilor pentru cazare sunt: Grecia, Turcia, Bulgaria și Egipt. Iar cele mai căutate zboruri sunt spre țări ca Italia, Spania și Marea Britanie.

Este o cerere mare acum și pentru croaziere, cu o treime comparativ cu ultimii doi ani.

Conform organizației mondiale a turismului, Europa este prima care își revine, înaintea Asiei care încă suferă din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

„Sunt turiști care își aleg și câte două sau trei vacanțe pentru Grecia, Turcia, Spania, Bulgaria. Încercăm să păstrăm prețurile, e adevărat că n-o să reușim să păstrăm la toate pachetele. Nu cred că vor fi creșteri mai mari de 8%”, spune Marius Berca, director agenție de turism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel