Prețurile apartamentelor din Germania, în cădere liberă. Piața e sufocată de dobânzile uriașe la credite

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Prețurile locuințelor din Germania scad din nou
Prețurile locuințelor din Germania scad din nou

Prețurile apartamentelor din Germania continuă să scadă, în contextul în care accesul la credite devine tot mai greu. Descoperă în analiza de mai jos, unde scad prețurile, dar și care sunt zonele din Germania unde acestea sunt în creștere. 

Prețurile apartamentelor au scăzut cu o medie de 1,5 la sută între iulie și septembrie față de trimestrul anterior, raportează Institutul Kiel pentru Economia Mondială (IfW) în analiza sa preluată de publicația The Local.

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, scăderea a fost și mai mare, de 10,5 la sută. Căderea dramatică nu afectează doar apartamentele: casele din Germania au costat în medie cu 3,2 la sută mai puțin decât în trimestrul anterior și cu 12,1 la sută mai puțin decât acum un an.

Între timp, prețurile pentru casele înșiruite au scăzut cu 5,9 la sută față de trimestrul anterior și cu 24 la sută față de același trimestru al anului precedent.

Unde scade prețul la apartamente în Germania

 

Cea mai mare scădere a prețurilor pentru apartamentele deținute de proprietari în comparație cu nivelurile ridicate din anul precedent este remarcată în unele orașe mari. De exemplu, prețul pentru apartamentele din Düsseldorf, capitala landului Renania de Nord-Westfalia, a scăzut cu peste 17%, iar în Stuttgart cu peste 15%.

Potrivit studiului, declinul cumulat al prețurilor în Frankfurt, Hamburg și München a fost, de asemenea, de peste 10 la sută.

Prețurile de vânzare pentru apartamentele din cele șapte orașe mari ale Germaniei - Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Köln, München și Stuttgart - au scăzut aproape în întregime în al treilea trimestru.

"Doar în Koln au crescut ușor cu 1,1 la sută", se arată în studiul citat. 

În Frankfurt, cu o scădere de 1,6 la sută, și în Stuttgart, unde au scăzut cu 1,9 la sută, prețurile au scăzut recent destul de moderat, în timp ce în Berlin, unde au scăzut cu 0,8 la sută, ele au rămas în mare parte stabile.

Sunt și orașe în care prețurile au crescut

 

Apartamentele au devenit și mai ieftine în afara celor șapte metropole mari, cu toate că amploarea scăderii prețurilor variază foarte mult de la o regiune la alta. Cele mai mari scăderi au fost observate în Leipzig, cu minus 4 la sută, în Duisburg, cu minus 4,4 la sută, și mai ales în Münster, cu minus 6,2 la sută, și în Erfurt, cu minus 9,1 la sută.

Orașele în care prețurile au crescut destul de semnificativ sunt Chemnitz, cu o creștere de 5,2 la sută, și Potsdam, care a înregistrat o creștere de 4,2 la sută în al treilea trimestru.

Principala cauză a inversării trendului pe piața imobiliară după câțiva ani de boom este creșterea ratelor dobânzilor, care a făcut ipotecile semnificativ mai scumpe.

Se adaugă la aceasta inflația persistent ridicată, care reduce puterea de cumpărare a oamenilor și face ca mulți să nu-și mai poată permite să cumpere proprietăți.

„Criza pe piața imobiliară germană continuă”, a declarat președintele IfW, Moritz Schularick, rezumând rezultatele. "Majorările ratei de dobândă ale BCE au declanșat o clară inversare a tendinței pe piața locuințelor germane, iar minimul nu se vede încă."

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a majorat rata de dobândă-cheie la 4,5 la sută pentru a combate inflația ridicată.

La nivelul tuturor tipurilor de locuințe, au fost înregistrate cu aproximativ o treime mai puține vânzări decât în anul precedent. Măsurat în raport cu media din perioada 2019-2021, cifra devine cu aproximativ 50 la sută mai mică.

"Scăderea cifrelor de tranzacții indică faptul că la prețurile actuale se întâlnesc doar câțiva vânzători și cumpărători", a comentat președintele Institutului.

"Aceasta este o veste proastă, mai ales în ceea ce privește construcția de locuințe noi - pentru economie, dar și pentru Germania ca locație de afaceri, care are nevoie urgentă de spații de locuit noi în orașe pentru a fi atractivă pentru forța de muncă calificată local mobilă.", a mai spus acesta. 

 

--------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel