Preţul grâului, nou record în Europa

Andrei Itu |
Data actualizării: | Data publicării:
FOTO: captură video YouTube @ Готовим всей семьей с Екатериной Климовой
FOTO: captură video YouTube @ Готовим всей семьей с Екатериной Климовой

Cotaţia la grâu, care este într-o continuă creştere de la debutul războiului din Ucraina, a atins luni la deschiderea pieţelor europene un nou maxim istoric de 435 de euro pe tonă, după ce India a anunţat că a introdus un embargo cu privire la exporturile de cereale, informează AFP. 

'Am înregistrat un record la deschidere pentru grâul din nou recoltă. Este cea mai ridicată valoare pentru toate contractele de pe Euronext, ca reacţie la anunţul venit din India', a declarat Gautier Le Molgat, analist la firma de consultanţă Agritel.

Cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. Preţul grâului a crescut cu aproape 60% de la începutul anului

 

În paralel, la Bursa de la Chicago cotaţiile futures au crescut luni dimineaţa cu 5,9%, până la 12,475 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

De la începutul anului şi până în prezent, preţul grâului a crescut cu aproape 60%, ceea ce a majorat costurile pentru o gamă largă de produse de la pâine şi până la tăiţei.

India a anunţat că a introdus un embargo cu privire la exporturile de cereale

 

Al doilea mare producător mondial de grâu, India a anunţat sâmbătă interzicerea exporturilor de grâu, fără o autorizaţie specială din partea Guvernului, pe fondul scăderii producţiei ca urmare a unor valuri extreme de căldură.

Decizia Indiei a adus critici din partea miniştrilor Agriculturii din grupul G7

 

După ce anterior s-au angajat să furnizeze grâu ţărilor dependente de exporturile din Ucraina, autorităţile de la New Delhi au explicat sâmbătă că vor să asigure securitatea alimentară pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei.

Însă decizia Indiei a generat critici din partea miniştrilor Agriculturii din grupul G7, care au apreciat că o astfel de măsură va înrăutăţi criza mondială.

Precedentul record european datează din 13 mai 2022, când cotaţia la grâu a urcat până la 422 de euro pe tonă

 

Precedentul record european datează din 13 mai, când cotaţia la grâu a urcat până la 422 de euro pe tonă, după publicarea noilor prognoze ale autorităţilor americane cu privire la producţia mondială, previziuni conform cărora în sezonul 2022-2023 producţia de grâu a Ucrainei va fi cu o treime mai mică decât se preconiza anterior, notează Agerpres.

Citește și - Germania nu va mai importa petrol din Rusia, indiferent de sancţiunile Uniunii Europene

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel