Presa străină, despre moartea copilului din Iaşi: "O moarte tragică evidenţiază situaţia precară a şcolilor din România"

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Tragedia de la o grădiniţă din Iaşi, unde un copil în vârstă de trei ani a murit înecat în haznaua din curtea unităţii, a juns şi în presa itnernaţională. Site-ul Emerging Europe a dedicat un articol acestui caz şi a prezentat câteva date sumbre despre condiţiile în care învaţă cei mai mulţi copii din România.

"Dacă nu îmi trimit copiii la şcoală, autorităţile or să spună că suntem nişte părinţi neglijenţi şi ni-i iau. Dar dacă nu ştiu că la şcoală ei sunt în siguranţă şi că sunt puşi să înveţe, atunci de ce să îi mai trimit?", spune Elena Silică, mama băiatului, citată de Emerging Europe.

Peste 2600 de şcoli şi grădiniţe din România nu au instalaţii sanitare în interior. Autorităţile române au neglijat zeci de ani problema.

 

Apărare împotriva incendiilor: 4.000 de şcoli nu îndeplinesc condiţiile minime

 

În februarie, ministrul Educaţiei din România, Ecaterina Andronescu, a declarat că peste 70 de milioane de lei (14,7 milioane euro) au fost alocaţi din bugetul de stat pe 2019 pentru a asigura şcolilor instalaţii moderne. Cu toate acestea, fondurile pot să asigure toalete şi apă potabilă doar pentru puţin peste o treime din instituţiile de învăţământ cărora încă le lipsesc asemenea instalaţii.

"Este ruşinos ca, în 2019, într-o ţară ca România, atâtea şcoli să mai aibă încă toalete afară. De patru ani cer guvernului să se asigure că toate şcolile oferă condiţii adecvate tuturor elevilor. Acest lucru trebuie acum să devină o prioritate a guvernului. Nu mai pot exista scuze. Această tragedie recentă nu este un incident izolat", a declarat preşedintele ţării, Klaus Iohannis.

Citeşte şi: "TRAGEDIE la Iași. Un copil a căzut în fosa septică din curtea școlii"

La începutul acestui an şcolar, în septembrie 2018, s-a constatat că 3.892 de şcoli din România nu îndeplinesc condiţiile minime de apărare împotriva incendiilor.

Pe data de 15 aprilie, un băiat în vârstă de 3 ani din România a căzut în bazinul septic din curtea unei grădiniţe din judeţul Iaşi din nordul ţării. Băiatul fusese lăsat nesupravegheat în timp ce se ducea la toaleta grădiniţei, aflată în afara clădirii. Directoarea grădiniţei a fost demisă în ziua următoare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel