Premierul Franței, Elisabeth Borne, i-a trimis demisia lui Emmanuel Macron 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Președintele Francez, Emmanuel Macron
Președintele Francez, Emmanuel Macron

Premierul Franței, Elisabeth Borne, i-a înaintat demisia din funcție președintelui francez, Emmanuel Macron. 

Elisabeth Borne și-a prezentat demisia lui Emmanuel Macron, care a refuzat-o „pentru ca guvernul să poată lucra", transmite AFP. 

Decizia vine ca urmare a recentelor alegeri care au avut loc în Franța si care a dus la pierderea majorității. Coaliţia preşedintelui francez s-a clasat pe primul loc, însă fără majoritate absolută şi mai mulţi piloni ai guvernului condus de Elisabeth Borne care au candidat au fost înfrânţi.

Șeful statului va demara„consultările politice necesare (...) pentru a identifica posibile soluții constructive în slujba francezilor”, a precizat președinția, înainte de o serie de întâlniri cu liderii partidului, marți și miercuri, la Elysée.

Alegeri în Franța. Extrema dreaptă a câștigat teren

 

Nicio formaţiune nu este în măsură să domine, în urma acestor alegeri marcate de o ascensiune a extremei drepte şi de confirmarea scindării peisajului politic al Franţei în trei blocuri: centrul în jurul lui Emmanuel Macron (245 de deputaţi ai coaliţiei Ensemble!), o extremă dreapta întărită în jurul Marinei Le Pen (89 de deputaţi ai Adunării Naţionale, RN) şi un atelaj ce pleacă de la extrema stângă până la socialişti (135 de deputaţi), condus de Jean-Luc Melenchon, NUPES, principala forţă de opoziţie.

 între centru şi extrema dreapta se află dreapta clasică, Les Républicains (Republicanii, LR), slăbiţi, dar încă în picioare şi care se vor afla într-o poziţie de arbitru, cu 61 de deputaţi.

În mod concret, fie coaliţia Ensemble! a lui Emmanuel Macron încheie o înţelegere cu alte partide, asemenea acordurilor din guvernul Germaniei, fie negociază punctual, în funcţie de legile pe care vrea să le adopte, însă cu cât este mai mare numărul de deputaţi care lipsesc pentru a atinge majoritatea de 289, cu atât este mai dificil.

Partidele din Franța promit să nu blocheze guvernul



Duminică seara, fiecare dintre partide a afirmat că va acţiona într-un mod responsabil, fără să blocheze sistematic guvernul, însă proclamând rămânerea în opoziţie.

Însă unele voci ar putea îndemna la încheierea unui acord cu guvernul, cum este cea a fostului ministru de dreapta Jean-Francois Cope, care susţine că un "pact de guvernare este vital între Macron şi LR pentru a lupta împotriva ascensiunii extremelor". O alianţă între deputaţii Ensemble! şi cei din LR ar permite formarea unei majorităţi absolute.

Această panoramă plasează Parlamentul în centrul jocului politic francez, o premieră în cea de-a V-a Republică, un regim prezidenţial creat de generalul De Gaulle în 1958 anume pentru a evita instabilitatea regimului parlamentar care era cea de-a IV-a Republică.

Franţa "face un salt în necunoscutul politic. Seism în Adunarea Naţională: batalioane gălăgioase şi certăreţe se vor instala de o parte şi de alta a hemiciclului şi îl vor transforma într-un ceaun clocotind de pasiuni. Aceasta este fizionomia dezbaterii noastre democratice care (...) va fi profund afectată", anticipează Le Figaro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel