Povestea tragică a ucrainenilor: Familie despărțită de război atât în viață cât și în moarte

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Povestea tragică a ucrainenilor: Familie despărțită de război atât în viață cât și în moarte / Foto: Unsplash
Povestea tragică a ucrainenilor: Familie despărțită de război atât în viață cât și în moarte / Foto: Unsplash

În fiecare zi, în Catedrala Sfintei Transfigurații din Vinnytsia, oraș din vestul Ucrainei, Vladimir aprinde două lumânări. Una este pentru fiica sa, Natașa, iar cealaltă este pentru fiica ei - nepoata sa - Dominica, care avea patru ani. Ambele au fost ucise când un obuz rusesc a căzut în orașul asediat Mariupol la începutul lunii martie.

"Vin aici și vorbesc cu ei. Stau puțin, plâng, și asta îmi dă o ușurare", îmi spune Vladimir într-o zonă de grădină liniștită și plină de reflecție din spatele catedralei. "Aceasta este cass a lui Dumnezeu, iar eu găsesc alinare și le tot spun: "Fetele mele dragi, va veni timpul când ne vom întâlni"".

Reporterii BBC l-au întâlnit prima dată pe Vladimir la spitalul de copii din Zaporizhzhia în urmă cu trei luni. Era neconsolat de durere pentru pierderea Natașei și a Dominicăi, dar încerca să rămână puternic pentru fiica sa supraviețuitoare, Diana, în vârstă de 13 ani. Aceasta suferise răni catastrofale și zăcea, semiconștientă, într-un salon cu alți copii victime ale războiului. Medicii nu erau siguri, în acel moment, dacă va supraviețui.

Diana a reușit, în mod miraculos, să scape, deși mai are un drum lung de parcurs și s-ar putea să nu-și mai revină niciodată complet după atacul care i-a lăsat schije în creier și i-a afectat o mare parte din partea dreaptă a corpului.

 

Povestea tragică a uneia dintre miile de familii distruse de război

 

Mulțumită rețelelor informale de medici și organizațiilor caritabile medicale, multe victime ale războiului, inclusiv copii de la spitalul din Zaporizhzhia, au fost ulterior evacuate în Germania pentru operațiile complicate pe care nu le puteau obține în Ucraina.

Printre acestea se numără și Masha - care și-a sărbătorit recent cea de-a 16-a aniversare într-un spital german din estul țării.

"Mulțumesc", spune ea liniștită, în timp ce acceptă un mic cadou din partea noastră. Un spital dintr-o țară străină nu este locul în care Masha ar fi vrut să marcheze o ocazie atât de importantă în viața unei tinere fete. Este departe de casă, având doar pe bunica ei drept companie, dar acum este pe mâini bune și face progrese.

În urmă cu trei luni, Masha se lupta pentru viața ei în același spital din Zaporizhzhia ca și Diana. Piciorul drept al lui Masha fusese spulberat de un obuz rusesc și avea și alte răni grave. Era atât de traumatizată încât nu a mâncat și nu a vorbit zile întregi.

"Acum se simte mult mai bine. Refuza să mănânce deloc atunci - ne temeam pentru viața ei", spune Valentina Feschenko. Ea este bunica lui Masha și însoțitoarea ei constantă care stă cu ea în spital.

"A suferit 24 de operații până acum - toate sub anestezie - și cu morfină, așa că a fost foarte greu pentru ea", adaugă Valentina.

În ciuda tuturor lucrurilor, Masha pare să se simtă bine, iar atunci când, din când în când, schițează un zâmbet, este suficient pentru a topi și cele mai dure inimi.

Masha este suficient de norocoasă să aibă în jurul ei oamenii de care are nevoie. Restul familiei sale se află în apropiere, recuperându-se după răni mai puțin grave pe care le-au primit în același atac cu rachete.

 

Copii mult prea tineri și nevinovați 

 

Masha își amintește de Diana din perioada petrecută la spitalul din Zaporizhzhia - și ea a fost trimisă în Germania, la un alt spital aflat puțin mai la vest.

Diana a fost o dansatoare talentată înainte de război și a călătorit în toată Europa, participând la competiții.

"Mi-e dor de cursurile mele de dans. Aveam un grup foarte drăguț", spune ea, în timp ce reporterii vorbesc cu mama ei în grădina spitalului, în timp ce ploaia începe să cadă ușor. "Îmi doresc atât de mult să dansez din nou".

Dar, fiind singurul copil supraviețuitor din familia ei, singurul lucru pe care Diana și-l dorește mai mult decât orice este să-l aibă alături pe iubitul ei tată, Vladimir.

Ei vorbesc în fiecare zi prin apel video, iar legătura dintre tată și fiică este evidentă.

"Mă bucur să îl văd pe tatăl meu la telefon, dar mi-aș dori să pot vorbi cu el așa cum vorbim acum cu tine", îmi spune Diana.

Tehnologia modernă a făcut ca separarea să fie ceva mai puțin dureroasă, dar cu Diana încă în stare gravă, această familie îndoliată are nevoie să fie împreună.

"Ne ajută. Aduce o oarecare ușurare. Uneori vorbim și este reconfortant", spune mama Dianei, Victoria, despre cum face față pierderii unui copil și a unui nepot.

"La început, Dianei îi era teamă să întrebe despre ei, dar apoi am vorbit cu un psiholog, iar acesta a spus că este mai bine să vorbim. Pentru noi, ei nu au murit. Este ca și cum ar fi rămas într-un alt oraș, într-o altă țară."

 

Vladimir a primit permisiunea de a pleca din Ucraina și de a se va reuni cu familia, deoarece fiica sa este grav bolnavă

 

Până în prezent, legile marțiale din Ucraina l-au împiedicat pe Vladimir să călătorească în străinătate pentru a fi alături de soția sa și de fiica supraviețuitoare.

Asta pentru că, în calitate de om în vârstă de luptă - între 18 și 60 de ani - Vladimir ar putea fi chemat la luptă și chiar trimis pe front pentru a apăra orașele din Donbas de invazia rusă.

Dar acest bărbat îndurerat de 52 de ani, care stă într-un colț al unei biserici ortodoxe, plângându-și copiii pierduți, nu este în stare să pună mâna pe o armă și să lupte.

"Dacă îmi dau acel permis, mă duc cu siguranță în Germania. Nu pot să stau fără familia mea, mă gândesc mereu la ei", spune Vladimir în liniște, dar cu o determinare absolută. "Trebuie să mă duc acolo pentru a-i sprijini. De dragul Dianei, de dragul soției mele și chiar de dragul copiilor mei decedați, trebuie să continui pentru ei."

În condițiile în care Diana urma să fie supusă unei alte operații pe creier în câteva zile - Vladimir a făcut presiuni asupra președintelui Zelensky, în mod direct, pentru a obține permisiunea de a călători.

Duminică seara, în ultimul moment, rugăciunile sale au fost ascultate la propriu, deoarece a primit permisiunea prezidențială de a pleca. Fiica sa este în continuare grav bolnavă, dar cel puțin tatăl ei, Vladimir, va fi acum alături de ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel