Povestea pădurarului român ucis, în presa internațională. BBC - „Riscurile pentru cei care apără pădurile României sunt clare“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Hoții de lemne au ucis zilele trecute un pădurar din Maramureș. Trupul fără viață al lui Liviu Pop a fost descoperit într-o râpă, împușcat și cu numeroase urme de agresiune pe trup. 

Povestea pădurarului Liviu Pop împuşcat în Maramureş şi aruncat într-o râpă a ajuns și în presa britanică. BBC prezintă pe larg povestea tânărușui de 30 de ani care a sfârșit ucis apărân aurul verde dar și întregul context al defrișărilor silvice din țara noastră. 

Jurnalsitul Stephen McGrath semnează articolul pentru BBC  în care scrie povestea tânărului pădurar. „El este cel de-al doilea pădurar român, omorât în mai puțin de o lună, iar cele două decese au sporit temerile pentru siguranța celor a căror misiune este să protejeze pădurile din această țară a estului UE. România găzduiește mai mult de jumătate din ultimele păduri primordiale ale Europei - ecosistemele valoroase adăpostesc urși, lupi, lincși și animale sălbatice“, descrie jurnalistul.

Pădurarul Liviu Pop a fost împușcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezenta numeroase urme de agresiune fizică. Colegii săi sunt siguri că a fost omorât de hoți. Liviu Pop era angajat de 7 ani la Direcța Silvică Maramureș. Bărbatul avea 30 de ani, era angajat al Direcției Silvice Maramureș de șapte ani, era căsătorit și avea trei copii. Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva a precizat că bărbatul a fost ucis într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori.

 

Păduri milenare, tăiate sub oblăduirea statului?

Stephen McGrath amintește și despre cazul lui Raducu Gorcioaia, în vârstă de 50 de ani, care a fost găsit mort în mașina sa luna trecută, la mică distanță de un șantier ilegal de exploatare din raionul pădurii Pașcani din nord-estul țării.

„Suntem profund îngrijorați că exploatatorii forestieri și activiști ca noi sunt uciși în timp ce investighează exploatarea ilegală din România", a declarat Gabriel Păun, șeful grupului de mediu Agent Green pentru BBC. Luna trecută, trei ONG-uri - Agent Green, ClientEarth și EuroNatur - au depus o plângere la Comisia Europeană împotriva guvernului României, susținând că practicile sale de exploatare adesea contraveneau legislației UE privind protecția naturii.

A doua zi după ce Liviu Pop a fost împușcat mortal într-o pădure din Maramureș, Gabriel Păun a cercetat un loc în Carpații Orientali , unde una dintre cele mai mari companii de exploatare comercială din România taie pădurea: „Au eliminat mult mai mult lemn decât era legal de tăiat, dar întrebarea de aici este de ce guvernul permite să se elimine complet o pădure milenară, e care s-a format după ultima epocă de gheață?", a afirmat Gabriel Păun pentru presa străină.

„A scăpat nevătămat, dar riscurile pentru cei care luptă pentru apărarea pădurilor României sunt clare“, conchide Stephen McGrath, semnatarul articolul despre România.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel