Gabriel Ghinea, asistent medical: „Ne-a sugerat să dăm șpagă la concurs și am decis să plecăm din țară”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Poveste lui Gabriel Ghinea: refuzat în România, medic estetician în Marea Britanie. „Ne-a sugerat să dăm șpagă și am decis să plecăm din țară” / Foto: Captură video youtube
Poveste lui Gabriel Ghinea: refuzat în România, medic estetician în Marea Britanie. „Ne-a sugerat să dăm șpagă și am decis să plecăm din țară” / Foto: Captură video youtube

Gabriel Ghinea este unul dintre asistenții medicali români care au plecat în străinătate pentru o viață mai bună. În timp ce în România, angajarea sa ar fi depins de o sumă mare de bani pe care trebuia să o achite pentru a i se asigura un loc de muncă, în Marea Britanie a reușit pe baza forțelor proprii să își deschidă o clinică de înfrumusețare.

În urmă cu 15 ani, după terminarea colegiului de asistenți medicali la Brașov, Gabriel Ghinea venea în Marea Britanie, dezamăgit de România. Gabriel își dorea să lucreze cinstit și în România și să fie ales pentru munca și cunoștințele sale pentru postul de asistent medical la Spitalul Județean din Brașov.

Fiind o persoană cu principii morale bine înrădăcinate, în urma dezamăgirii trăite pe piața muncii din România, la 21 de ani, acesta a ajuns alături de un prieten în Marea Britanie, Londra. Gabriel a acceptat să își spună poveste în cadrul Podcast-ului Corinei, în care a dezvăluit parcursul său. 

 

Gabriel Ghinea: Eram sincer pregătit să dau acei bănuți, dacă mi se garanta un job după

 

„Până să plec din România, am studiat, ca noi toți, de altfel. Am studiat asistent medical generalist. Când am terminat școala, am vrut să merg să ma angajez la spital, iar în ziua în care m-am dus să-mi depun dosarul la interviu, la examen, cum era pe vremea aia, m-am întâlnit cu persoana care se ocupa de interviuri, care ne-a sugerat să dăm șpagă, pentru a putea înainta dosarul mai departe. Era sub formă de concurs.

Eram sincer pregătit să dau acei bănuți, dacă mi se garanta un job după, dar mi se garanta doar că acel dosar nu va dispărea și va fi prezent la concurs. Atunci, bineînțeles că m-am supărat foarte tare și împreună cu prietenul cu care eram atunci, am decis să plecăm din țară. Soarta a făcut să venim în Marea Britanie. Erau o agenție de recrutare fix lângă spitalul unde am fost pentru concurs”, povestește Gabriel Ghinea.

Întrebat de Corina ce sumă au cerut cei de la spital șpagă pentru a putea fi acceptat la interviul pentru postul medical dorit, Gabriel a dezvăluit suma, fiind vorba de 400 de euro, bani care în urmă cu 15 ani nu erau deloc puțini.

„Undeva la aproximativ 400 de euro. Nu era foarte mare, dar era mai mult de principiu, pentru că, atât timp cât eu am studiat 3 ani de zile, am făcut foarte mult voluntariat, tot în ideea că poate la sfârșitul școlii poate cineva mă vede și mi-ar oferi o poziție, un job undeva. Ceea ce nu s-a întâmplat.”

 

Gabriel: După ce am văzut stilul de viață de aici, am decis să rămân mai mult decât mi-am propus în UK

 

Începutul nu a fost ușor, așa cum nu este pentru nimeni. Dar într-o „nebunie de moment” așa cum spune Gabriel în podcast-ul Corinei, a împrumutat niște bani de la părinți și a plecat. Acesta nu s-a putut angaja din prima în domeniul său, deoarece „la vremea respectică, în 2007, îți trebuiau niște permise de lucru, se numeau blue carduri sau yellow carduri”.

„Agenția de recrutare ne-a trimis în Marea Britanie drept studenți la un colegiu, unde studiam Helth and Social Care. Și de aici primul loc de muncă a fost la un azil de bătrâni. Fiind cadre medicale ni s-a oferit o poziție între asistenți de îngrijire și asistenți medicali. După ce am văzut stilul de viață de aici, am decis să rămân mai mult decât mi-am propus în UK.”

După mult timp în care Gabriel, acum în vârstă de 36 de ani, a lucrat în sistemul public de sănătate și pentru clinici private, în urmă cu aproape 8 ani a deschis o mică clinică de înfrumusețare în Londra. E-Cliniq Beauty&Aestethics funcționează acum în zona Borehamwood, în nordul capitalei britanice.

„Clinica am deschis-o eu și partenera mea, tot româncă. Ea se ocupă cu partea de înfrumusețare. Tratamente faciale, epilat. Partea medicală, injectabile și alte tratamente corporale”, spune Gabriel Ghinea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel