Portugalia, ACUZAŢII la adresa altor state UE privind încălcarea liberei circulaţii la nivelul Uniunii

Andreea Cosma / 29 iul 2020, 16:19 Salveaza PDF Comentarii

Portugalia a acuzat, miercuri, că unele state membre ale Uniunii Europene nu respectă obligaţia reinstituirii liberei circulaţii în spaţiul comunitar, iar, după sesizările Guvernului de la Lisabona, Comisia Europeană a cerut evitarea restricţiilor ineficiente şi disproporţionate.

"Noi ştiam că ni se cerea tuturor să restituim libertatea de circulaţie în cadrul Uniunii Europene cel târziu pe 1 iulie. Credem că restricţiile şi deciziile luate de unele state membre faţă de altele ignoră în mod evident această regulă", a comunicat Ministerul portughez de Externe, citat de agenţia Reuters. Portugalia a sesizat această problemă Comisiei Europene şi Consiliului European.

În acest context, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat miercuri, potrivit agenţiei Reuters, că "trebuie evitată reimpunerea restricţiilor ineficiente şi a controalelor la frontierele interne ale statelor UE". "Orice restricţie privind libertatea de circulaţie în cadrul UE trebuie impusă doar când este strict necesar, iar măsurile trebuie să fie coordonate, proporţionate şi nediscriminatorii, pentru abordarea riscurilor de sănătate publică", subliniază Comisia Europeană.

Guvernul de la Lisabona nu precizează în comunicat la ce ţări se referă, dar Irlanda, Belgia şi Finlanda au impus restricţii pentru persoanele care vin din Portugalia. De asemenea, Marea Britanie, care nu mai este membră UE dar trebuie să respecte reglementările comunitare în perioada de tranziţie post-Brexit, a impus restricţii. Şi Spania este vizată de restricţii de călătorie din cauza unor noi focare de coronavirus. În plus, Austria, Italia şi Letonia au impus restricţii pentru persoanele care vin din alte state UE, inclusiv din România. Grecia a impus obligativitatea testelor negative pentru cetăţenii români.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.200
YesMy