Poluare uriașă la Milano. Părinții sunt puși în gardă de medici: "Copiii se îmbolnăvesc, ne este frică să-i lăsăm să se joace afară"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Poluarea din zona orașului Milano îi afecteaza pe copii (Foto: Freepik)
Poluarea din zona orașului Milano îi afecteaza pe copii (Foto: Freepik)

Nivelul ridicat de poluare din Milano și valea fluviului Po afectează în special copiii. O asociație de părinți trage un semnal de alarmă: "Copiii se îmbolnăvesc din ce în ce mai des".

Situația îngrijorătoare a poluării din zona orașului Milano a fost unul din subiectele de pe agenda publică din Italia din ultimele zile. "Până vine următoarea ploaie și toată lumea o va uita", spun membrii asociației Părinți Antismog pentru publicația FanPage. Din păcate, copiii plătesc în primul rând consecințele aerului nesănătos.

Copiii se îmbolnăvesc din ce în ce mai des


"Suntem foarte îngrijorați de poluarea din aceste zile, o îngrijorare care în realitate ne însoțește mereu. Eu și soțul meu am putut observa că există repercusiuni, mai ales la unul dintre copiii noștri. În perioada în care suntem aici ne suflam nasul foarte des, în timp ce în momentul în care ne mutăm în altă parte, această problemă încetează să mai existe", spune Beatrice Barachetti, o femeie rezidentă în Milano și mamă a doi copii, pentru publicația amintită.  

Situație similară pentru Gianluca Rao un italian care trăiește la Milano de 14 ani: "Copiii mei sunt sensibili la poluarea care există în oraș. Când există o stare de circulație proastă a aerului, ceață sau praf, copiii mei încep să aibă probleme. Cel mai mic în special tușește, se luptă să respire și se îmbolnăvește.

Simone Pantalei, un tată a patru copii, se alătură și el grupului: "Ca părinte, sunt foarte îngrijorată, atât de situația din Milano, cât și de situația la nivel național. În plus, soția mea, care lucrează într-o secție de pediatrie, de multe ori vede sosind copii aduși de mame speriate și internați pentru probleme care ulterior se descoperă a fi legate de poluarea din oraș. Cel mai mic dintre copiii noștri are episoade de bronhospasm, îi îngheață gâtul în timpul nopții și trebuie să-l tratăm cu cortizol și aerosoli".

Sfatul medicilor pediatri: "Scoateți copii din oraș"

 

"Am vorbit despre aceste probleme de sănătate cu pediatrul nostru. Doctorul și-a dat ochii peste cap și ne-a spus: 'Ar trebui să pleci din Milano câteva luni vara'. Normal că am dat ochii peste cap, pentru că nu a fost posibil. Dar din anul următor, datorită și posibilității pe care ne-a oferit-o smart working, am decis să ne mutăm în afara orașului Milano în lunile iulie și august. Acest lucru implică în mod clar un sacrificiu economic pentru noi și suntem conștienți că nu toată lumea își pot permite. Dar cel puțin când petrecem un anumit număr de zile în altă parte, fiului nostru încetează să-i mai curgă nasul", mai spune bărbatul.

Același sfat vine și de la medicul pediatru al lui Gianluca, care însă nu este de acord: „Ar fi o problemă semnificativă pentru noi, nu avem posibilitatea să-i ducem la plajă în weekend sau pentru mult timp vara. Dar mai presus de toate ne place să trăim în oraș, credem că Milano este un oraș în care merită să trăiești, soluția nu este să fugi. M-aș aștepta la acțiuni concrete din partea instituțiilor pentru a rezolva această problemă".

Beatrice și soțul ei reflectă în schimb asupra posibilității de a se muta definitiv în altă parte: „Să părăsești sau nu Milano este o alegere foarte dificilă – spune ea – dar ne-am dori să ne mutăm într-o stațiune montană ar fi un vis. Din păcate, însă, condițiile pentru a putea face acest lucru”.

Cât de sigur este pentru copii să se joace în parc


Soluțiile pentru cei care trebuie să rămână în oraș au fost întotdeauna parcurile și spațiile verzi publice. Dar mai este așa?

"Am amplasat detectorul pe care îl aveam la dispoziție într-un parc din zona Porta Genova, tocmai pentru că am vrut să înțeleg ce respiră copiii. Am detectat astfel că în acel loc calitatea aerul a depășit de cinci ori pragul limită permis", explică Rossella, mai scrie sursa citată.

"Nu aș vrea să le refuz copiilor mei posibilitatea de a se juca în aer liber, dar dacă mi-ar cere zilele astea să merg să mă joc în parc, poate aș găsi scuza pe care am găsit-o mereu în ultimul timp, adică 'E târziu, este timpul să plecăm acasă'. Cred că deja inspiră suficient aer murdar pe drumul de acasă la școală și în timpul pauzei", spune, la rândul său, Beatrice.

Persoanele care trăiesc în nordul Italiei respiră cel mai toxic aer din Europa

 

Persoanele care locuiesc în nordul Italiei, zona denumită Valea Padului (zona din jurul fluviului Po/Pad), respiră cel mai toxic aer din Europa, riscurile pentru sănătate fiind imense. Pneumologul italian Francesco Tursi explică de ce poluarea nu este suficientă pentru a explica fenomenul și care ar putea fi efectele negative pentru persoanele care respiră aerul din zona orașelor Torino sau Milano, dar și din celelalte zone afectate.

Citește aici mai multe detalii despre poluarea din nordul Italiei și cum se explică fenomenul.

 

-----------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel