Polițiștii români protestează: Își strigă nemulţumirea la uşa Guvernului

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Polițiștii români protestează: Își strigă nemulţumirea la uşa Guvernului
Polițiștii români protestează: Își strigă nemulţumirea la uşa Guvernului

Sindicatele din Poliţie şi din penitenciare continuă, miercuri, protestele prin pichetarea sediului Guvernului, acţiune urmată de organizarea unui marş spre sediile PSD şi PNL.

Astfel, începând cu ora 10:00, reprezentanţi de la Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Sindicatul Democratic al Poliţiştilor (SIDEPOL), Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) şi Federaţia Poliţiştilor de Penitenciare (FPP) protestează în faţa Guvernului României. La ora 11:00, sindicaliştii din poliţie şi din penitenciare se vor deplasa în marş spre sediile principalelor partide politice care formează actuala coaliţie de guvernare.

Potrivit SNPPC, Guvernul menţine în procedură de avizare legislativă proiectul de OUG prin care vrea să continue măsurile fiscal-economice discreţionare, acordând majorări salariale preferenţiale, în timp ce familia ocupaţională bugetară Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională urmează să fie din nou amânată de la aplicarea în integralitate a grilei de salarizare prevăzută în Legea-cadru 153/2017 (care trebuia aplicată de la 1 ianuarie a.c.).

"Prin măsurile legislative preconizate, drepturile întregii familii ocupaţionale bugetare AOPSN, ale personalului contractual, dar şi ale pensionarilor militari (rezervişti din Armată şi Poliţie, care pot fi rechemaţi oricând, la ordin, în activitate, conform Legii nr. 446/2006 ) sunt în continuare călcate în picioare de către actuala Coaliţie de guvernare, fapt pentru care vom fi prezenţi la sediile instituţiilor în cauză, timp de trei zile, între orele 10:00 - 14:00", se menţionează într-un comunicat de presă al sindicaliştilor.

Protestele vor continua şi joi, 18 august, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România. 

 

Sindicaliştii din Poliţie şi penitenciare au pichetat marţi sediile MAI şi Ministerului Muncii

 

Sindicaliştii din Poliţie şi din penitenciare au continuat marţi protestele, cu pichetarea sediilor Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Muncii, aceştia cerând aplicarea Legii salarizării 153/2017.

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, la ora 10:30, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a primit o delegaţie a protestatarilor, incluzând conducerea centrală a SNPPC.

"Discuţiile au fost purtate, în principal, pe marginea problemelor generate de neaplicarea integrală a Legii-cadru 153/2017 a salarizării. Ministrul Lucian Bode a precizat că, având în vedere importanţa activităţii MAI, susţine aplicarea a 1/2 din restanţa existentă în acest moment, adică o tranşă anuală. De asemenea, există o intenţie de majorare a sporului de suprasolicitare neuropsihică, de la 10%, la 15%, în cazul în care şi alte ministere insistă cu acordarea sporului de complexitate, în cuantum de 15%", menţionează sursa citată.

La Ministerul Muncii, ministrul de resort, Marius Budăi a coborât în mijlocul protestatarilor, cărora le-a comunicat că există o intenţie de a se acorda, tot în parte, restanţa salarială în discuţie, rezultată din Legea 153/2017 (în ceea ce priveşte Anexele VI şi VIII, care fac referire la militarii, poliţiştii şi personalul contractual din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, lege modificată prin OUG în ultimii doi ani).

Reprezentanţii sindicaliştilor au subliniat că se aşteaptă şedinţa Coaliţiei şi şi-au exprimat speranţa ca politicienii aflaţi la guvernare "să ia o decizie înţeleaptă" şi anume să aplice Legea 153 aşa cum am fost votată şi promulgată în 2017.

De asemenea, ei au precizat că vor continua protestele şi vor pune presiune pe ministere "ca o picătură chinezească", până când vor vedea că se aprobă proiectul Ordonanţei de Urgenţă promovate de Ministerul Muncii, care propune majorări salariale pentru personalul bugetar.

"În funcţie de ce va spune această Ordonanţă de urgenţă, că se aplică legea, că se aplică jumătate din restanţă, că se aplică un sfert, un sfert e foarte, foarte puţin, vom decide mai departe ce avem de făcut. Cert e că vom continua protestele. Mâine vom merge la Guvern şi la sediile partidelor din actul guvernamental, poimâine mergem la Reprezentanţa Comisiei Europene. Avem un calendar stabilit deja şi pentru săptămâna viitoare, dar sperăm ca acest proiect de OUG să treacă, să fie adoptat în Guvern", au spus reprezentanţii sindicaliştilor.

Aceştia au adăugat că miercuri ar putea fi adoptată această Ordonanţă, deoarece este plenul CES, după care va urma şedinţa de Guvern.

Membri ai Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC) şi ai Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) au declanşat în urmă cu o săptămână protestele, cu pichetarea Ministerului Finanţelor Publice.

Nemulţumirile sindicaliştilor sunt legate de neaplicarea Legii cadru a salarizării 153/2017 în ceea ce priveşte anexele 7-8 care fac referire la militari, poliţişti şi personalul contractual din familia ocupaţională apărare, ordine publică şi securitate naţională, aplicarea discreţionară a unor sporuri în cadrul ministerului de resort la un nivel minimal, cum ar fi sporul de solicitare neuro-psihică prevăzut în cuantum maxim de 25%, pentru poliţişti, cei din structurile de investigaţii criminale, de combatere a criminalităţii organizate, intervenţii speciale etc, regimul juridic discreţionar al pensiilor militarilor de stat.

Totodată, ei cer actualizarea normei de hrană în funcţie de indicii preţurilor de consum stabiliţi anual de Institutul Naţional de Statistică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel