Politician rus, urmărit penal pentru înaltă trădare: Ar fi oferit asistenţă unor instituții NATO, ani la rând, împotriva securităţii Rusiei

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Politicianul (din rândul opoziţiei, n.r.) şi jurnalistul Vladimir Kara-Murza din Rusia a fost acuzat de înaltă trădare, relatează postul de televiziune RT, citând o sursă care nu-şi divulgă identitatea.

Agenţia de presă TASS, citând surse din cadrul forţelor de ordine ruse, relatează că Vladimir Kara-Murza a fost acuzat de înaltă trădare.

'Joi, în prezenţa avocaţilor săi, Kara-Murza a fost acuzat de înaltă trădare, în temeiul Articolului 275 din Codul Penal al Federaţiei Ruse', a precizat sursa citată. Potrivit anchetatorilor, politicianul ar fi oferit asistenţă unor instituţii, organisme din ţările membre NATO, mulţi ani la rând, care era îndreptată împotriva securităţii Rusiei, primind în schimb pentru aceste servicii 30.000 de dolari pe lună, susţine RT TV.

Politician rus, urmărit penal pentru înaltă trădare: Ar fi oferit asistenţă unor instituții NATO

 

Izvestia susţine că politicianul de opoziţie Kara-Murza ar fi oferit consultanţă ofiţerilor străini de informaţii, în timp ce continua să lucreze în interesul unei organizaţii 'indezirabile', Fundaţia Rusia Liberă.

În luna aprilie, Vladimir Kara-Murza a fost plasat într-un centru de arest preventiv într-un dosar penal privind difuzarea de ştiri false despre forţele armate ruse (Articolul 207.3 din Codul Penal al Federaţiei Ruse). Acesta a fost deschis din cauza unui discurs al politicianului, susţinut în Camera Reprezentanţilor din Arizona, din Statele Unite.

În luna iulie, un nou dosar penal a fost deschis împotriva politicianului din Rusia, în conformitate cu Articolul privind desfăşurarea de activităţi în cadrul unei organizaţii 'indezirabile' (Partea 1 a Articolului 284.1 din Codul Penal al Federaţiei Ruse), potrivit Rador.

 

Citește mai departe

La Sankt Petersburg, deputaţilor din rândul opoziţiei li s-au transmis convocări pentru mobilizare, în timpul unor audieri publice

 

La Sankt Petersburg, reprezentanţi ai comisariatelor militare de înregistrare şi înrolare în cadrul mobilizării din Rusia şi ai poliţiei au sosit la sediul Primăriei Vladimirsk, în timpul unor audieri publice şi au transmis convocările pentru mobilizare pentru doi dintre deputaţii opoziţiei, anunţă publicaţia 'Fontanka'.

Convocări pentru mobilizare au primit primarul municipiului Denis Tihonenko şi deputatul Dmitri Pritkov. "Am 50 de ani, am urmat un curs la o catedră militară în 1995, sunt ofiţer inferior, nici nu mai există acest grad militar acum. În convocare se menţionează să te prezinţi la comisariatul militar, vom vedea ce ne vor spune acolo, a declarat Tihonenko, citat de publicaţia 'Fontanka'.

Potrivit primarului, al doilea adjunct al său, care a primit convocarea, Dmitri Aritkov, nu a făcut armata şi nu are pregătire sau o specialitate militară. Pe lângă Tihonenko şi Prutkov, angajaţii comisariatului militar au dorit să le dea convocări şi altor deputaţi, dar aceştia nu au fost prezenţi la audieri.

Pe 21 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mobilizarea în Rusia. Decretul prezidenţial o defineşte mobilizare parţială, în timp ce punctul 7 al documentului nu indică nicio restricţie privind numărul celor convocaţi pentru mobilizare, nici referitor la vârstă sau specialităţile militare ale celor convocaţi.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a spus că în Rusia rezerva de mobilizare este de 25 de milioane de persoane, aproximativ 300 de mii de persoane vor fi convocate. Potrivit postului de televiziune Dojdi şi publicaţiei 'Novaia Gazeta.Europa', până la un milion de persoane din Rusia ar putea fi trimise la război. Pe 4 octombrie, Şoigu a anunţat că 200.000 de persoane au fost deja mobilizate în Rusia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel