Peste 200 de românce, exploatate în Olanda: „Sunt oferite pe site-uri, văzute și tratate ca niște bunuri”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Peste 200 de românce, exploatate în Olanda: „Sunt oferite pe site-uri, văzute și tratate ca niște bunuri”
Peste 200 de românce, exploatate în Olanda: „Sunt oferite pe site-uri, văzute și tratate ca niște bunuri”

Poliția din Olanda Centrală a destructurat, în acest weekent, o mare rețea ilegală de prostituție. După o anchetă amplă asupra traficului de persoane, au fost arestați doi suspecți care au exploatat zeci de prostituate, în principal din România. „În fiecare zi, cel puțin 200 de românce sunt oferite pentru servicii sexuale pe site-uri olandeze”.

Într-o casă de închiriat în mijlocul unei zone rezidențiale din Utrecht, olandezii își parchează mașina în fața ușii, intră, și ies din nou afară după o jumătate de oră. Pleacă de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Într-o astfel de casă închiriată, în medie, două până la patru femei își oferă serviciile sexuale. Și în fiecare zi primesc continuu bărbați olandezi din toate categoriile sociale, cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani. Nu de puține ori mașinile care parchează acolo au un scaun pentru copil pe bancheta din spate sau biciclete în portbagaj.

Acest tip de practică nu are loc doar în case de închiriat, ci și în parcuri sau în camere de hotel. Toate întâlnirile sunt cu bărbați care adesea fac programări prin intermediul site-urilor și nu își pun întrebări despre lumea în care se află aceste femei. Pentru că nu au decât un singur scop în minte.

 

Proxeneții români le aduc în principal pe conaționale

 

Poliția, Procuratura și municipalitatea din Utrecht își pun aceste întrebări și au început o anchetă amplă asupra traficului de persoane în urmă cu 18 luni. Asta după un pont care i-a dus la prostituția ilegală într-o casă din Utrecht, dar și în municipalitățile din jur. 

„Pentru că nu vrem ca oamenii să fie tratați așa”, spune procurorul Daphne van der Zwan care explică detalii din anchetă. „Pentru că femeile sunt văzute și tratate ca niște bunuri”, adaugă colegul ofițer Mirjam Blom. „Aceast job le menține pe femei în viață, dar și pe familiile lor, însă aceasta nu este viață”, a declarat șefa echipei de poliție Jessica van den Burg, potrivit ad.nl.

Echipa de anchetă a traficului de ființe umane și a criminalității migratorii a Poliției din Olanda Centrală a efectuat o anchetă împreună cu cei implicați. Proxeneții români le aduc în principal pe conaționale, dar și femei din America de Sud (Venezuela și Columbia) în Olanda, pentru a câștiga rapid mulți bani din prostituție. 

 

„Nimeni nu plătește impozite”

 

Femeile care se prostituează de-a lungul drumului în Italia sau Spania cu 5 sau 10 euro sunt aduse în Olanda pentru a produce mai mulți bani. Câștigurile sunt extem de necesare pentru ele și familiile lor din România, dar reprezintă doar o mică parte din suma câștigată de proxeneții lor.

„Pentru acei proxeneți acesta este un teren (n.r. - Olanda) cu adevărat profitabil. Și nimeni nu plătește impozite”, a spus ofițerul Blom.

Datorită situației grave a acestor femei, poliția și sistemul judiciar încearcă să obțină o imagine a problemei extinse, să o împiedice și să o pună pe hartă. Ofițerul Blom este activ la nivel național cu un Fieldlab în lupta împotriva traficului și exploatării de persoane: „Vrem ca acești proxeneți să creadă în cele din urmă că sunt vânați în Olanda în așa fel încât să nu fie aici. Vrem să le facem imposibil să lucreze aici”

 

„Femeile din România sunt cele mai multe de pe lista prostituției ilegale din Olanda”

 

Ancheta din această săptămână a dus la arestarea a doi români, în vârstă de 26, respectiv 55 de ani. Aceasta este o picătură în ocean în lumea extinsă a prostituției ilegale din Olanda, spun cei implicați.

„Sunt exploatate ca urmare a vulnerabilității și lipsei de alternative”, a spus ofițerul Van der Zwan. „Vedem acest fenomen cu românce și proxeneți din ce în ce mai mult. Femeile din România sunt cele mai multe de pe lista prostituției ilegale din Olanda”, adaugă șeful poliției Van den Burg. „În fiecare zi, cel puțin 200 de noi românce sunt oferite pentru sex prin intermediul site-urilor olandeze”, a spus ofițerul Blom. 

Toate aceste femei provin din familii din România vulnerabile și defavorizate și de la naștere au într-adevăr doar prostituția ca perspectivă pentru a câștiga bani. Proxenii profită de această poziție. Femeile nu au o rețea socială și, potrivit celor implicați, pot spune doar „da” ofertei de a lucra în Olanda.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel