Peste 1.000 de ucraineni care au venit în România au declarat la vamă 140 de milioane de euro

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Peste 97.000 de persoane au intrat sâmbătă în România, dintre care 9.553 de ucraineni
Peste 97.000 de persoane au intrat sâmbătă în România, dintre care 9.553 de ucraineni

Sunt aproape trei luni de când a început războiul din Ucraina și de atunci au intrat în România aproape un milion de refugiați din țara vecină.

În timp ce unii au ajuns doar cu hainele de pe ei și au avut nevoie de ajutor, alții au venit cu bani mulți. Și-au mutat aici afacerile, au cheltuit sume importante, au închiriat sau chiar cumpărat locuințe. La mijloc ar fi milioane de euro.

De când a început războiul, aproape un milion de ucraineni au intrat în România, potrivit Poliției de Frontieră. Dintre aceștia, se estimează că au rămas la noi aproximtiv 10%, în timp ce restul și-au continuat drumul către alte țări.

La vamă trebuie să declare dacă au sume mai mari de 10.000 de euro. 1.193 au și făcut-o. Au declarat nu mai puțin de 140 de milioane de euro.

 

Unii antreprenorii ucraineni și-au relocat aici afacerile și chiar au creat locuri de muncă pentru români

 

Ucrainenii care au rămas la noi au cheltuit, până acum, milioane de euro. De exemplu, o singură companie de plăți raportează peste șapte milioane de tranzacții, în valoare totală de 1,4 milioane de euro.

„E o sumă destul de impresionantă. Se duce undeva la 5% din toate tranzacțiile procesate de noi. În general au mers pe produse de strictă necesitate, pe zona de supermarketuri, pe zona de farmacii, în același timp și pe servicii asociate auto, combustibil, service etc”, a precizat Cătălin Moise, manager la Global Payments Romania, conform Știrile PRO TV.

La acestea se adaugă și cheltuieli de cazare. Chiar dacă unii dintre ucraineni au stat la familii de români, mulți altii s-au cazat în hoteluri și pensiuni. Însă, cum războiul s-a prelungit, unii au început să închirieze ori chiar să cumpere locuințe. În unele cazuri s-au ocupat de asta companiile pentru care lucrează.

Unii antreprenorii ucraineni și-au relocat aici afacerile și chiar au creat locuri de muncă pentru români.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel