PERICOLUL din loţiunile de protecţie solară. AVERTISMENTUL specialiştilor

[] []

7 mai 2019, 19:07
Salveaza PDF Comentarii

Ingredientele din cremele de protecţie solară de pe rafturile magazinelor sau farmaciilor ajung în sânge la niveluri mai mari decât recomandările soecialiştilor, potrivit unui studiu condus de cercetători americani, informează Reuters. Aceştia nu le recmandă însă oamenilor să renunţe de tot la loţiunile de protecţie solară. Vezi ce descoperiri au făcut cercetătorii.

Cremele solare pot fi procurate fără reţetă, fiind comercializate fără o reglementare strictă, şi sunt folosite pe scară largă pentru a bloca radiaţiile ultraviolete care pot cauza cancer de piele, cea mai frecventă afecţiune malignă în Statele Unite.

Citeşte şi: PEGAN, dieta echilibrată cu care slăbești 10 kilograme. Face MINUNI

Studiul restrâns, la care au participat 23 de voluntari, a testat patru produse de protecţie solară - sub formă de spray-uri, loţiuni şi creme -,aplicate pe 75% din suprafaţa corpului de patru ori pe zi, pe parcursul a patru zile, a fost însoţit de analize de sânge pentru a determina nivelul maxim al anumitor substanţe chimice absorbite în sânge şi realizate pe o perioadă de şapte zile.

Cercetarea a pus în evidenţă concentraţii plasmatice maxime a substanţelor chimice pentru care s-au efectuat teste - avobenzonă, oxibenzonă, octocrylene, iar în cazul unuia dintre produse, ecamsul - care au depăşit limita de 0,5 nanograme per mililitru (ng/mL), drept urmare FDA recomandând teste de siguranţă suplimentare.

 

Pericolul din loţiuni. Ingredientele pot intra în sânge

 

Spre exemplu, concentraţia maximă de avobenzonă a fost de 4 ng/mL, respectiv 3.4 ng/mL în cazul a două spray-uri diferite, 4,3 ng/mL pentru o loţiune şi 1,8 ng/mL în cazul unei creme.

Citeşte şi: Virus Zika. MAE, atenționare pentru românii din străinătate

Cercetătorii din cadrul Administraţiei americane pentru Medicamente şi Alimente (FDA), nu au dat publicităţii numele produselor folosite în studiu.

Efectele concentraţiilor plasmatice care depăşesc recomandările FDA nu sunt cunoscute şi trebuie studiate în continuare, a scris echipa de cercetători în Journal of the American Medical Association (JAMA).

 

Specialiştii nu sfătuiesc oamenii să renunţe de tot la loţiunile de protecţie solară

 

Rezultatele nu sugerează ca oamenii să înceteze să folosească creme solară pentru a se proteja împotriva razelor ultraviolete (UV), spun cercetătorii.

"Demonstrarea unei absorbţii sistemice cu mult peste recomandările FDA nu înseamnă că aceste ingrediente sunt nesigure", susţin Robert Califf şi Kanade Shinkai în editorialul care a însoţit studiul publicat în JAMA.

Citeşte şi: Românii și sănătatea. Datele ȘOC publicate de Eurostat

"Concluziile studiului ridică multe semne de întrebare referitoare la cremele solare şi la procesul prin care industria, medicii, organizaţiile de specialitate şi agenţiile de reglementare evaluează beneficiile şi riscurile acestor produse medicale de actualitate, procurate fără reţetă", au adăugat cercetătorii.

 

"Producătorii s-au opus testelor de-a lungul timpului"

 

David Andrews, cercetător principal în cadrul organizaţiei nonprofit din domeniul sănătăţii şi mediului Environmental Working Group, a făcut apel la testarea aprofundată a ingredientelor din cremele solare.

"De ani de zile, producătorii substanţelor chimice din loţiunile solare s-au opus unor teste de bun-simţ în ceea ce priveşte siguranţa ingredientelor folosite, iar acum FDA propune ca aceste ingrediente uzuale să treacă prin teste suplimentare pentru a rămâne pe piaţă", a spus Andrews.

Citeşte şi: Dăncilă își cumpără creme din banii Guvernului

Cu toate acestea, asociaţia profesională Personal Care Products Council a subliniat limitele studiului şi şi-a exprimat îngrijorarea că cercetarea ar putea crea confuzie în rândul consumatorilor.

Loţiunile solare folosite în cadrul studiului au fost utilizate ''în cantitate dublă faţă de modalitatea în care ar fi aplicate în, ceea ce comunitatea ştiinţifică consideră, condiţii concrete'', a spus Alexandra Kowcz, cercetător principal în cadrul asociaţiei menţionate.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

diaspora.n-nxt.29