Pensionarea la 70 de ani, tot mai aproape de realitate în Germania. Patronatele cer reforme urgente ale sistemului de pensii și de sănătate

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Schimbări importante pentru pensionarii din Germania (Foto: colaj Freepik)
Schimbări importante pentru pensionarii din Germania (Foto: colaj Freepik)

Pensionarea la 70 de ani este tot mai aproape de realitate în Germania, în contextul în care patronatele pun presiune pe guvern și cer reforme urgente ale sistemului de pensii și de sănătate, scrie publicația economică Merkur.de. Ce spun analiștii.

Tema reformei pensiilor revine în prim-planul negocierilor politice din Germania, în contextul în care președintele Confederației Asociațiilor Patronale Germane (BDA), Rainer Dulger, și economistul Martin Werding cer măsuri radicale pentru reducerea costurilor sociale. Printre propuneri se numără creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani și reducerea beneficiilor sociale, pentru a limita contribuțiile la asigurările sociale la un plafon de 40%, inclus în viitorul acord de coaliție.

Deși discuțiile dintre CDU și SPD se concentrează în prezent pe investiții în infrastructură și apărare, Dulger și Werding avertizează că problema sustenabilității sistemului de pensii nu mai poate fi amânată. „Ținta de 40% trebuie să devină parte a acordului de coaliție”, a declarat Dulger miercuri, 5 martie, făcând referire la necesitatea unor tăieri în sistemele de pensii și sănătate, alături de eliminarea unor facilități precum pensionarea anticipată la 63 de ani.

Pensionarea la 70 de ani și restrângerea pensiilor anticipate, printre măsurile propuse

 

Martin Werding a precizat că, începând din 2031, vârsta de pensionare ar trebui din nou majorată, depășind pragul de 67 de ani stabilit în prezent. Rainer Dulger susține aceeași măsură încă din octombrie anul trecut, când propunerea sa a fost întâmpinată cu opoziție din partea ministrului Muncii, Hubertus Heil (SPD). Tăierea pensionării anticipate la 63 de ani ar afecta direct angajații care au contribuit cel puțin 45 de ani și s-au născut înainte de 1953.

Într-un interviu acordat publicației Focus, Werding a insistat ca viitorul guvern federal să implementeze și al doilea pachet de reformă a pensiilor, adoptat anul trecut de actuala coaliție. Acest pachet prevede menținerea nivelului pensiilor la 48% din salariul mediu până în 2039, concomitent cu constituirea unui fond de capital generațional de cel puțin 200 de miliarde de euro până în 2035, pentru a susține stabilitatea sistemului pe termen lung.

Totodată, Dulger și Werding propun încetinirea semnificativă a ritmului de creștere a pensiilor în următorii ani și introducerea unei obligații pentru fiecare cetățean de a contribui la un sistem privat de pensii. În prezent, contribuțiile totale pentru pensii, sănătate și șomaj se ridică la 42% din venitul brut, dar fără măsuri concrete, acestea ar putea ajunge la 55% până în 2060.

Sistemul de pensii, un dezechilibru tot mai mare din cauza pensionării generației "baby boomer"

 

Apelul lansat de BDA și Werding se bazează pe un studiu comun realizat în 2020, actualizat recent cu date noi. Potrivit analizei, Germania se confruntă cu un „șoc demografic” pe piața muncii, cauzat de ieșirea la pensie a 19,5 milioane de angajați din generația baby boomer până în 2036. În același timp, numărul tinerilor care intră pe piața muncii va fi insuficient pentru a compensa acest deficit, iar costurile îngrijirii medicale vor crește semnificativ pe fondul îmbătrânirii populației.

„Această problemă are un potențial exploziv social, pentru că va marca următoarele decenii”, a avertizat Dulger, subliniind că o soluție viabilă presupune nu doar creșterea vârstei de pensionare, ci și promovarea unui concept de „îmbătrânire activă și sănătoasă”.

Pe lângă reforma pensiilor, BDA și Werding propun și o reformă radicală a sistemului public de sănătate, pentru a-l face sustenabil financiar, mai scrie sursa citată. Una dintre soluții ar fi introducerea unui „management strict al îngrijirii”, care să limiteze accesul pacienților doar la spitale și medici selectați în baza unor contracte speciale.

Werding atrage atenția că fondurile din sistemul public de sănătate sunt, în prezent, cheltuite ineficient, fără ca acest lucru să se reflecte într-o calitate mai bună a actului medical. O mai mare concurență între furnizorii de servicii, precum și o colaborare mai eficientă între casele de asigurări, spitale și medici, ar putea crește calitatea îngrijirii medicale și ar reduce costurile administrative.

Reformele propuse de BDA și Werding ar urma să fie analizate și, eventual, integrate în noul acord de coaliție, pe fondul presiunilor crescânde asupra sistemului social din Germania.

 

----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel