Pensii speciale. Grefierii din toată țara au ieșit în stradă și au protestat

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Mii de grefieri din întreaga ţară au protestat, miercuri dimineaţa, începând cu ora 10,00, pe timpul activităţii Plenului Camerei Deputaţilor, faţă de intenţia guvernanţilor de a elimina pensiile speciale din sistemul judiciar. 

Pe perioada protestului, arhivele şi registraturile instanţelor au fost închise, iar şedinţele de judecată au fost suspendate.

Jumătate dintre grefierii din Palatul Justiţiei din Arad au ieşit la protest, miercuri, cerând să nu fie desfiinţate pensiile de serviciu, arătând că acestea au un statut juridic diferit de cel al pensiilor speciale.

În jur de 70 de grefieri au întrerupt lucrul spontan şi s-au adunat în faţa Palatului Justiţiei.

"Sunt grefier de şedinţă de 32 de ani şi nu am un salariu extraordinar. După 32 de ani de muncă am 5.000 lei net, în condiţiile în care lucrăm peste program, lucrăm sâmbăta şi duminica (...) fără plată în plus. Nu sunt de acord să mi se elimine pensia de serviciu în condiţiile în care plătesc lunar 2.300 de lei pentru pensie la asigurările de stat. Dacă la 60 de ani primesc o pensie de 4.000 de lei, nu cred că e un prejudiciu atât de mare pentru stat, având în vedere că în acest moment există multe pensii la un nivel foarte mare de care dragii noştri politicieni nu s-au atins", a declarat Miorica Sârbuţ, grefier.

Grefierii arădeni spun că pensiile de serviciu au alt regim juridic decât cele speciale.

"Se face o confuzie, pensia noastră nu este una specială, ci una de serviciu. Face parte din categoria pensiilor ocupaţionale, cum sunt denumite în UE. Motivul pentru care legiuitorul ne-a acordat această pensie este acela că noi suntem grevaţi de foarte multe incompatibilităţi. De exemplu, nu putem face altă activitate, nu aş putea să vând nici produse cosmetice. Curtea Constituţională a României a statuat deja, prin Decizia 1237 din 2010, că pensiile de serviciu de bucură de un regim juridic diferit în raport cu pensiile speciale acordate în sistemul public, tocmai din cauza interdicţiilor şi incompatibilităţii", a declarat Iuliana Iura, grefier.

Protestul s-a desfăşurat în linişte, fără incidente, şi asigurându-se treimea din activitatea prevăzută de legislaţie.

În judeţul Arad există aproximativ 300 de grefieri, din care 150 lucrează în Palatul Justiţiei din municipiu.

*** Aproximativ 50 de grefieri de la Tribunalul Botoşani au participat, miercuri dimineaţa, la un protest în faţa instituţiei în semn de nemulţumire faţă de intenţia actualei puteri de eliminare a pensiilor speciale.

Grefierii din Botoşani s-au solidarizat, astfel, cu acţiunile revendicative ale sindicatelor personalului de specialitate din sistemul judiciar, protestul derulându-se în timpul şedinţei Camerei Deputaţilor în cadrul căreia se discută eliminarea pensiilor de serviciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel