Pensia necontributivă. Ce este și cum pot românii din Spania să beneficieze de ea

Elena Didila / 6 mai 2022, 21:03 Salveaza PDF Comentarii
Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

Întrebarea la care vom încerca să răspundem în acest articol este: Dacă nu ating numărul minim de ani lucrați, mă pot pensiona?

Atenție, este bine de știut de la început că cei care se vor muta din Spania în România sau altă țară, vor pierde acest drept la pensie necontributivă.

În Spania, pentru a vă pensiona cu întregul beneficiu în 2022, trebuie să fi contribuit cu minim 37 de ani și 6 luni la Asigurările sociale, Seguridad. Aceasta este cunoscută ca pensie contributivă, scrie ziarulromânesc.es.

Dacă nu se va ajunge la minima contribuție de 15 ani de cotizare din partea dumneavoastră, există ceea ce se numește pensii necontributive, destinate persoanelor fără resurse suficiente.

Ce se întâmplă cu bătrânii care nu au aproape niciun venit și care nu ating minimum 15 ani de cotizare? 

Pentru acei cetăţeni cărora le lipsesc resursele suficiente, chiar dacă nu au contribuit niciodată sau nu au plătit suficient pentru a atinge beneficiile nivelului contributiv, există pensiile necontributive de vârstă sau de invaliditate.

Acestea sunt finanţate de la bugetul de stat prin transferuri de credit către bugetul asigurărilor sociale.

Condiția pentru a beneficia: reședința legală să fie în Spania

Cetățenii, indiferent de naționalitate, care au reședința legală în Spania pot beneficia de aceasta pensie necontributivă.

O altă condiție este venitul anual. Acesta trebuie să fie mai mic de 5.899,60 euro pe an, potrivit IMSERSO. Imserso este Institutul pentru Persoane Vârstnice și Servicii Sociale în Spania care gestionează pensiile necontributive.

 

Dacă locuiți cu rude, datele se schimbă

 

De asemenea, în funcție de tipul de pensie, situația diferă:

  • dacă ai 65 de ani sau mai mult și să locuiești în prezent pe teritoriul spaniol și să fi făcut acest lucru timp de 10 ani, în perioada cuprinsă între 16 ani și acumularea pensiei, dintre care 2 trebuie să fie consecutive și imediat anterioare datei cererii

 

  • în cazul pensiei de invaliditate, cu un grad de handicap egal sau mai mare de 65% și având între 18 și 65 de ani. Va fi necesar să LOCUIȚI în prezent pe teritoriul Spaniei și să fi făcut acest lucru pentru o perioadă de 5 ani, dintre care 2 ANI CONSECUTIVI ȘI IMEDIAT ANTERIOR cererii

 

 

Calcul pensie necontributivă în 2022 în Spania

 

Cuantumul pensiei se calculează pe baza venitului personal și/sau al unității dumneavoastră economice de conviețuire, dar nu poate fi mai mic de minim 25%, nici mai mare decât cuantumul integral.

Pensionarii de invaliditate necontributiv cu grad de invaliditate egal sau mai mare de 75%  și care dovedesc necesitatea ajutorului altei persoane vor primi și un supliment de 50%.

 

3% în plus față de 2021

 

Pentru anul 2022, cuantumul pensiilor necontributive se majorează cu 3% față de sumele anului 2021. 

Dacă în cadrul aceleiași familii locuiesc mai mulți beneficiari ai unei pensii contributive, cuantumul individual este următorul: 5.014,66 euro dacă  sunt 2 beneficiari și  4.719,68  euro dacă sunt 3 beneficiari.

 

Pentru anul 2022 va exista un supliment de pensie de 525 de euro pe an de care  beneficiază acei pensionari care fac dovada că nu dețin o locuință, că sunt în chirie iar casa NU aparține vreunei rude. Acest supliment poate fi primit doar de titularul contractului de închiriere.

Pensiile necontributive sunt INCOMPATIBILE cu pensiile de asistență (PAS). La fel, sunt incompatibile cu subvențiile de garantare a venitului minim.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy