„Pe scurt, un adevărat muncitor“. Adrian și soția sa, doi muncitori români care le vând spaniolilor roșii cu gust de România

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Cea mai mare parte a roșiilor valenciene care se consumă provine din aceste trei comune - El Perelló, El Perellonet și Mareny. Adrian și Adriana, doi români care au venit inițial să lucreze în agricultură în Spania, au ajuns acum să aibă propria lor afacere, vânzând spaniolilor roșii.

Nisipul fin, mai multe generații de nume de familie ilustre, Cooperativa Agricolă El Perelló și impulsul Primăriei din localitate, agent colaborator în organizarea celor X Jornadas Gastronómicas, sunt de vină pentru înalta recunoaștere și valoarea acordată de societatea valenciană acestor soiuri de roșii.  Salinitatea face diferența față de restul soiurilor.

Adrian și Adriana, doi români care le vând spaniolilor roșii în inima câmpurilor valenciene, celebre pentru culturile de tomate

 

În El Perelló, ca o noutate, din martie anul trecut, Adrián și Adriana, un cuplu de români, au deschis un magazin stradal specializat în roșii. Ei cultivă roșii și le vând direct clienților lor, precum și o tarabă în El Palmar, deschisă în weekend. A.M.A. LOS TOMATES este afișată în lumină. Aici veți găsi tot felul de legume proaspete, cu atenție la detalii.

Vezi și: „Am lăsat Elveția și salariile ei de sute de milioane de lei pe lună și ne-am întors acasă“. Povestea unui cuplu de români care a ales țara

 

În acest weekend, în El Perelló, în cadrul celei de-a X-a ediții a acestui târg de roșii, veți putea degusta o mare varietate de roșii și produse cultivate în zonă. O dată pe an nu strică. În El Perelló, originea planetei tomatelor, vă așteaptă cu brațele deschise.

În ultimele două decenii, comunitatea românească s-a stabilit în El Perelló, făcând parte din recensământul municipal. Între ei sunt și tinerii Adrian și Adriana, care cultivă pământul ca nimeni altcineva. Le plac legumele. După ce au depășit formalitățile birocratice și faptul că sunt europeni, Adrián și Adriana au aterizat în Spania în 2011.

„Cât de nerecunoscători avem tendința de a fi cu oamenii care vin în Spania pentru a ne învăța ceva“



Am avut plăcerea de a-l cunoaște pe Adrian prin intermediul unui prieten angrosist de surfing. M-a învățat multe pe parcursul zilelor de dezvoltare a roșiilor. La prima vedere este un băiat timid. Are hangerul unui fotbalist din Est. Nu-i lipsește cercelul. Arată pieptul unui jucător bun. Mai degrabă o aripă. Rapid și electric. Cu roșiile cu care l-am văzut jucând, o fentă, cu mingea la picior ar fi necesar să-l vezi. Pe scurt, un adevărat muncitor. Adriana, soția lui, este partea frumoasă și simpatică a afacerii. Amândoi au o tarabă pe drumul spre El Palmar. Vă recomand o vizită. Dar, ca orice în viață, începuturile au fost grele“, notează redactorul publicației locale Valencia Plaza, despre întâlnirea cu arian din urmă cu doi ani.

„Când am stat de vorbă cu el ca să-mi povestească despre începuturile vieții sale profesionale în Spania, mi-am dat seama cât de nerecunoscători avem tendința de a fi cu oamenii care vin în Spania pentru a ne învăța ceva. Adrián este unul dintre ei. Sunt mulți. Tânărul român a trebuit să ia ceea ce îi oferea mediul rural“, continuă el.

Pe aceeași temă: Povestea lui Adrian, un tânăr care a ales să se mute la țară și care, de la un singur bătrân cireș amar, a dezvoltat o afacere prosperă (FOTO)

„Apără produsele valenciene în câmp, mai mult decât alții născuți în Spania. Adrián, ce bine că ai venit!“

 

În primul său an de rezidență, a lucrat la campaniile de struguri din Lleida și Barcelona. În al doilea sezon, în sfârșit, a fost selectat de un antreprenor local pentru a se alătura echipei de fermieri care recoltau roșii. Cu trecerea anilor, învățare, perseverență și depășirea traversării deșertului de frica de necunoscut, Adrián este astăzi un alt antreprenor valencian. Este un excelent cultivator de roșii și de multe alte legume pe care le recoltează pe cele 23 de hectare de teren pe care le administrează.

Fiind un străin pentru unii stegarii patrioți, rămân cu afecțiunea de cum apără produsele valenciene în câmp, mai mult decât alții născuți în granițele noastre. Adrián, ce bine că ai venit!“, mai spune acesta.

Un pământ binecuvântat

 

Nu numai El Perelló trăiește din roșii; și El Perellonet și Mareny o fac. După ce se termină tronsonul radar, dacă veniți dinspre Valencia, veți vedea în dreapta, pe șosea, prelungiri pline de tuneluri din plasă sau plastic, căptușite cu stuf și sprijinite pe traverse de lemn, cu mii de plante de roșii suspendate în partea superioară. Apa dulce din l'Albufera joacă un rol important în compoziția sa. Un alt pilon de bază în lanțul alimentar al roșiilor care se adaugă la inventar este compania Planters Taches, precum și multe alte pepiniere din zonă.

Pe vechea șosea Nazaret-Oliva, acum transformată în CV-500, consumatorul poate găsi mai multe tarabe de roșii și legume cultivate în casă, o oprire obligatorie pentru a cumpăra roșii și legume direct de la fermier. Verduras El Recatí, Miñana, Miguel, Mirja și Adrián fac parte din traseul roșiilor. O tradiție care a devenit o rutină pentru cei care o parcurg, fie că este vorba de casele secundare sau de turiștii care vin să își petreacă vacanțele sau zilele de odihnă în apartamentele sau zonele de camping.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel