Patru cetățeni români au fost arestați vineri, 13 iunie, în Franța, fiind acuzați că au manipulat terminalele de plată ale unei benzinării din localitatea Vitry-sur-Seine, în apropiere de Paris, cu scopul de a fura datele bancare ale clienților. Potrivit publicației Le Parisien, autoritățile suspectează că și alte benzinării ar fi fost vizate de aceeași metodă de fraudă.
Ancheta derulată de Brigada de Combatere a Fraudelor în Plăți (BFMP) a scos la iveală faptul că suspecții montau în interiorul terminalelor de plată un dispozitiv de tip „shimmer”, un aparat de mici dimensiuni care interceptează datele transmise între card și sistemul EFT. Astfel, în timp ce clienții își introduceau codul PIN, datele cardurilor erau captate și transmise în Spania, unde complicii grupării, aflați în orașe precum Barcelona și Madrid, le foloseau pentru retrageri de numerar.
Operațiunea a fost declanșată cu doar trei zile înainte de arestări, când reprezentanții grupului de interese economice Carte Bancaire au alertat BFMP cu privire la activități suspecte înregistrate la terminalele de plată ale benzinăriei din departamentul Val-de-Marne. În urma verificărilor, autoritățile au descoperit dispozitivele frauduloase montate în interiorul aparatelor.
Românii aveau la ei echipamente de clonare a cardurilor și 9.000 de euro cash
După instituirea unei supravegheri discrete, polițiștii au identificat patru suspecți, care au fost reținuți în localitatea Paray-Vieille-Poste, situată în departamentul Essonne. La perchezițiile efectuate, anchetatorii au descoperit echipamente utilizate la clonarea cardurilor și aproape 9.000 de euro în numerar.
Parchetul din Paris a anunțat că cei patru cetățeni români, cu vârste cuprinse între 43 și 56 de ani, au fost puși oficial sub acuzare și plasați în arest preventiv. Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca benzinăria din Vitry-sur-Seine să nu fi fost singura vizată. Potrivit procurorului, gruparea acționa în mod mobil, instalând dispozitive de tip „shimmer” în special pe terminalele de la pompele de benzină, cu scopul de a colecta datele bancare ale clienților în timp real, date folosite ulterior la retrageri de numerar, în principal în Spania.
Deocamdată, nu se cunoaște numărul exact al victimelor și nici amploarea totală a fraudei. Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile evaluează în prezent pagubele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News