Patronii de pe litoral renunță la angajații străini în favoarea românilor în 2024. Turismul românesc revine la forța de muncă locală

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Patronii de pe litoral renunță la angajații străini în favoarea românilor în 2024. Turismul românesc revine la forța de muncă locală / Foto: Unsplash
Patronii de pe litoral renunță la angajații străini în favoarea românilor în 2024. Turismul românesc revine la forța de muncă locală / Foto: Unsplash

După doi ani în care patronii afacerilor de pe litoral au preferat să angajeze personal din Bangladesh, Sri Lanka sau India, aceștia revin la angajații români, în urma unei constatări clare: străinii nu se potriveau cerințelor și nevoilor industriei turismului pe litoralul românesc.

 

Patronii afacerilor de pe litoral au decis să facă o schimbare semnificativă în ceea ce privește forța lor de muncă.

În ultimii patru ani, turismul de pe litoralul românesc a fost martorul unei creșteri a numărului de angajați străini în sectorul ospitalității. Barmanii, ospătarii și cameristele aduși din Asia au fost o prezență obișnuită în hotelurile și restaurantele de pe malul mării. Cu toate acestea, experiența a demonstrat că adaptarea lor la cerințele pieței românești a fost dificilă, iar mulți dintre aceștia nu au reușit să se conformeze programului și standardelor de calitate impuse de patroni.

"Nu veneau niciodată la program. Pare că nu sunt scumpi, dar sunt scumpi pentru că trebuie să le plătim în afară de salariu și cazare, și masă. Ținând cont că hotelul este sezonier", a declarat administratorul unui complex hotelier, conform ProTV.

 

Peste 15.000 de posturi pe litoral sunt scoase la concurs pentru români

 

Din aceste motive, pentru sezonul estival din 2024, se observă o schimbare radicală de strategie în domeniul recrutării de personal. Peste 15.000 de posturi sunt scoase la concurs pentru tinerii români care doresc să lucreze în industria ospitalității de pe litoral. Această decizie vine ca urmare a unei cereri crescute de forță de muncă autohtonă, determinată de nevoia de a asigura un serviciu de calitate și de a îmbunătăți experiența turiștilor.

"Pe termen mediu, dacă reușim să creștem copii, să-i preluăm din școlile profesionale sau din învățământul dual, atunci cu siguranță vom avea 10-20% care vor rămâne să lucreze pe litoral", a adăugat administratorul unui complex turistic, evidențiind eforturile de a atrage și pregăti tineri români pentru a suplini deficitul de forță de muncă.

Această schimbare de paradigmă nu este observată doar pe litoral, ci și în alte zone ale țării. Recent, Lanțul La Mama, cu șase restaurante în București, a anunțat că va renunța complet la muncitorii asiatici și se va orienta exclusiv către angajarea personalului român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel