Patriarhul Rusiei, Kiril, criticat aspru de un teolog român, profesor la Viena

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Profesorul și teologul roâmn Ioan Moga atrage atenția asupra condamnărilor ortodoxe ale războaielor din naționalism și pentru schimbarea granițelor de stat. Patriarhia Moscovei primește critici dure pentru propaganda sa de război. Teologul ortodox Ioan Moga îl critică ăe patriarul Kiril.

Patriarhul Moscovei, Kiril, nu se poate referi la o doctrină ortodoxă universal valabilă în justificarea războiului de agresiune rusesc. Acest lucru este confirmat de teologul ortodox român Ioan Moga, care predă la Viena. Ortodoxia nu cunoaște o doctrină a unui război drept sau chiar sfânt. Mai degrabă, în tradiția ortodoxă, războiul este întotdeauna văzut ca ceva rău, a spus Moga

Moga a avertizat împotriva echivalării bisericii cu liderii bisericii. Și în Biserica Rusă există clerici și credincioși care se opun profund războiului. Moga a subliniat rolul rezistenței pasive prin intermediul spiritualității ca fiind esențial pentru abordarea ortodoxă a eticii păcii: în perioada comunistă, misticii, în special, au fost percepuți ca un pericol de către regimurile totalitare și au fost adesea întemnițați și persecutați.

Patriarhul Rusiei, Kiril, criticat aspru de un teolog român, profesor la Viena

 

Moga s-a referit și la declarația internațională privind doctrina "lumii rusești", semnată între timp de aproximativ 1.500 de teologi ortodocși, în care sunt aduse cele mai dure critici Patriarhiei Moscovei și sprijinului acesteia pentru războiul lui Vladimir Putin în Ucraina. 

În prelegerea sa, teologul ortodox român de origine vieneză a citat din mai multe documente ortodoxe în care războiul este condamnat în principiu; de exemplu, dintr-un mesaj al conducătorilor Bisericii Ortodoxe de la Betleem (2000), din Cuvântul social al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol din 2020 și din documentul "Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea de astăzi", adoptat la Sinodul Panortodox din Creta din 2016.

Acesta afirmă în mod literal: "Războaiele declanșate de naționalism și care duc la purificare etnică, la modificarea granițelor de stat și la ocuparea teritoriilor sunt, de asemenea, condamnate." Este exact ceea ce se întâmplă acum, a spus Moga, citat de presa austriacă. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel