Patriarhul Daniel, mesaje de condoleanțe la moartea lui Ion Caramitru și Ivan Patzaichin

Nicoleta Baciu / 6 sep 2021, 10:59 Salveaza PDF Comentarii
patriarhul daniel mesaje de condoleante
patriarhul daniel mesaje de condoleante

Patriarhul Daniel a transmis, luni, mesaje de condoleanțe după moartea actorului Ion Caramitru și a sportivului Ivan Patzaichin.

„Am primit cu profundă întristare vestea trecerii din această viaţă a domnului Ion Caramitru, una dintre personalitățile artistice și culturale mult implicate în viața civică din România după Revoluția anticomunistă din decembrie 1989. Numele său a fost și va rămâne pentru totdeauna legat de Teatrul Național din București, prestigioasă instituție culturală pe care a slujit-o ca unul dintre cei mai mari actori români din ultimele decenii”, transmite Patriahul Daniel.

El amintește că, în calitate de ministru al Culturii din România (1996 - 2000), Ion Caramitru a ajutat la consolidarea și restaurarea Catedralei Mitropolitane din Iași, precum și a altor monumente istorice bisericești din România, „dovedind un rafinat simț al autenticelor valori naționale, precum și simțul responsabilității față de patrimoniul spiritual al țării”. „Reprezentant de seamă al artei teatrale românești, om de cultură implicat în viața cetății, domnul Ion Caramitru va rămâne în memoria noastră ca unul dintre cei mai influenți reprezentanți ai societății civile din România. Adresăm sincere condoleanțe familiei îndoliate, colegilor și tuturor celor îndurerați”, adaugă Patriarhul Daniel.

Ion Caramitru a murit, duminică, la Spitalul Elias, din Capitală, unde era internat de mai bine de trei săptămâni. A fost actor de teatru și film, regizor și politician român. Din anul 1990 a fost președinte al UNITER, iar din 2005 a ocupat funcția de director al Teatrului Național din București. A fost ministru al Culturii între 1996 și 2000, în cabinetul condus de Victor Ciorbea.

 

„Adresăm sincere condoleanțe familiei îndoliate, prietenilor și tuturor celor îndurerați” 

 

De asemenea, Patriarhul Daniel a trasmis un mesaj după moartea lui Ivan Patzaichin. „Am aflat cu adâncă întristare vestea trecerii din această viaţă, după o grea suferință, a domnului Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi ai României din toate timpurile, un om a cărui viață a fost luminată de credință vie în Dumnezeu şi animată de iubire profundă pentru țara sa, pe care a reprezentat-o cu mare cinste la nivel internaţional. Model de profesionalism, onestitate morală, modestie și patriotism, domnul Ivan Patzaichin rămâne una dintre cele mai iubite și respectate personalități ale vieții sportive românești și internaționale. Adresăm sincere condoleanțe familiei îndoliate, prietenilor și tuturor celor îndurerați”, conchide Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Ivan Patzaichin a încetat din viață duminică, 5 septembrie. Sportivul s-a născut la 26 noiembrie, 1949, într-o familie de lipoveni, în satul Mila 23. El a fost cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint. Sportivul a devenit ulterior antrenor, iar în ultimul timp se dedicase antreprenoriatului social, preocupat de promovarea sportului, mișcării în aer liber și a ecoturismului.

[citeste si]

 


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy