Patriarhia Română, INDIGNATĂ de o piesă de teatru: "Folosirea batjocoritoare"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Patriarhia Română se declară indignată de un spectacol de teatru prezentat la Cluj-Napoca în cadrul unui festival al minorităţilor sexuale, acuzând faptul că acesta are un conţinut indecent, care include „folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creştine”.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române transmis, miercuri, în cazul spectacolului de teatru ar fi vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei „manifestări aşa-zis artistice”.

„Patriarhia Română a luat act cu profundă indignare de spectacolul de teatruprezentat la Cluj-Napoca în cadrula minorităţilor sexuale. Conţinutul indecent al acestei reprezentaţii include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creştine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator. Asemenea atitudini jignitoare la adresa covârşitoarei majorităţi a românilor, etichetarea negativă a credincioşilor creştini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea şi denotă intoleranţă tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranţă. Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări aşa-zis artistice", se arată în documentul citat.

Reprezentanţii Patriarhiei Române susţin că prin Legea cultelor „sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase".

„În consecinţă, pledăm pentru respectarea legii în spiritul şi litera ei. În acelaşi timp, îndemnăm la promovarea decenţei în spaţiul public, ca premisă pentru o reală toleranţă", se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

 

Spectacol pus în scenă de o companie independentă

 

Potrivit unui comunicat al organizatorilor „Săptămânii Mândriei" transmis, miercuri spectacolul de teatru „Eu sunt! Şi?" a fost pus în scenă de o companie independentă, Teatrul Bagaj.

„Cei care au asistat cap-coadă la reprezentaţie cunosc însă adevărul – acest spectacol ironizează extremismul religios şi falsa religiozitate a celor care, deşi nu se regăsesc în valorile creştine precum iubirea, compasiunea şi respectul, folosesc religia creştină drept scut atunci când îi atacă pe cei mai vulnerabili dintre noi, iar acesta este un fenomen ce ar trebui să scandalizeze orice creştin adevărat. Spectacolul nu face vreo propagandă homosexuală, ba dimpotrivă, are pasaje împotriva comunităţii gay sau replici care aduc atingeri demnităţii noastre. Spectacolul nu este un spectacol al comunităţii LGBTQ, nu este produs de noi, este un spectacol al unei companii de teatru independente, iar cei care au produs şi interpretează acest spectacol sunt heterosexuali, bărbaţi care iubesc femeile şi femei care iubesc bărbaţii", se arată în documentul citat.

Organizatorii manifestării susţin că spectacolul a fost inclus în program pentru că este un act artistic, este o viziune regizorală care în cele din urmă promovează apropierea dintre oameni, indiferent de religia sau orientarea lor sexuală.

„Reacţiile puternice stârnite de acest spectacol sunt surprinzătoare, în condiţiile în care el s-a jucat în întreaga ţară în diferite teatre şi instituţii de stat şi private. Ceea ce diferă în situaţia de faţă este, credem noi, contextul. Spectacolul nu a avut parte de reacţii în nicio instituţie unde s-a mai jucat. Asociat, însă, cu un festival gay, care oricum stârneşte reacţii puternice doar prin simpla sa existenţă, spectacolul devine o unealtă pentru grupările extremiste, fiind doar un alt pretext, un motiv în plus care îi îndreptăţeşte să urască homosexualii şi să ne scoată, ca până acum, ţapii ispăşitori, duşmanii familiilor, răul suprem", a menţionat Lucian Dunăreanu, preşedintele Asociaţiei PRIDE România, asociaţia organizatoare a „Săptămâna Mândriei".

Pe site-ul festivalului „Săptămânii Mândriei" se precizează că piesa „Eu sunt! Şi?" abordează problema identităţii sexuale prin prisma ambelor tabere, pro/contra, într-o cheie ironică şi aproape autoironică, spectacolul fiind un colaj de idei, rezultatul unei introspecţii individuale şi colective.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel