Pașaportul românesc este printre cele mai puternice 20 din lume

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Cel mai puternic pașaport din 2023 a fost dezvăluit. Deținerea lui vine cu avantaje uriașe
Cel mai puternic pașaport din 2023 a fost dezvăluit. Deținerea lui vine cu avantaje uriașe

Pașaportul românesc s-a clasat pe locul 16 în lume, oferind acces fără viză în 174 de destinații de călătorie, potrivit unui sondaj recent Henley Passport Index 2022.

Pașaportul românesc a egalat așadar pe cel al Chile și Monaco și și-a menținut poziția obținută în clasamentul de anul trecut. De asemenea, pașaportul românesc a păstrat același număr de destinații pentru călătorii fără viză ca în 2021.

Japonia s-a clasat pe primul loc în Indexul pașapoartelor din 2022. Cetățenii săi pot călători în 193 de destinații fără viză. Pașapoartele emise de Singapore și Coreea de Sud sunt la egalitate pe locul doi, ambele permițând accesul la 192 de destinații.

Germania și Spania sunt la egalitate pe locul trei, cu 190 de destinații fiecare, în timp ce pașapoartele finlandeze, italiene și luxemburgheze permit accesul la 189 de destinații.

Locurile 5 și 6 sunt ocupate de opt țări europene, cu câte patru pe fiecare loc. Cinci țări au ocupat locul 7 și alte cinci pe locul 8.

 

Marea Britanie și SUA au coborât un loc în clasament

 

A avea un pașaport puternic nu duce automat la mai multe călătorii. De altfel, raportul care însoțește clasamentul notează că cei cu pașapoartele cele mai puternice sunt cei mai restrânși și cei mai reticenți în a profita de libertatea de a călători astăzi din cauza pandemiei.

Cererea internațională de pasageri în regiunea Asia-Pacific este în creștere, dar încă doar 17% din nivelurile pre-Covid, în ciuda deschiderii majorității țărilor. Călătoriile merg mult mai bine în Europa și America de Nord, unde nivelurile de mobilitate au atins 60% din nivelurile pre-pandemie.

Marea Britanie (187) și SUA (186) au coborât un loc în clasamentul din acest an, în timp ce Rusia a urcat două locuri, ajungând pe locul 50, având, teoretic, acces la 119 destinații. Rușii s-au confruntat cu restricții severe de călătorie de când Rusia a invadat Ucraina.

 

Vezi și 

 

Legea care anulează buletinele românilor din Diaspora va fi modificată

 

Proiectul de lege care practic anulează actele de identitate ale românilor din diaspora va fi revizuit. Simina Daniela Tulbure, parlamentar USR, se declară împotriva vulnerabilizării cetăţenilor care nu locuiesc la adresa de domiciliu din actul de identitate. 

Proiectul de lege care prevede ca cetățenii care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin să rămână fără actul de identitate ar putea fi modificat. Simina Daniela Tulbure, deputat USR PLUS de Diaspora, a participat la dezbaterea organizată de MAI pe marginea controversatei ordonanţe care prevedea, printre altele, anularea actului de identitate.

În urma intervenției sale, MAI a transmis că „va analiza propunerile şi va aduce modificări proiectului de ordonanţă, luându-şi angajamentul de a revizui punctul 14, cu privire la anularea actelor de identitate”, se specifică într-un comunicat al Siminei Tulbure.

Citește continuarea AICI...

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel