Pasaje subterane, vechi de 3000 de ani, descoperite în Anzi 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

 O echipă de arheologi a descoperit o rețea de pasaje sub un templu vechi de peste 3.000 de ani din Anzii peruani, anunță Reuters.

Arheologii au descoperit mai multe pasaje sub un templu peruvian vechi de 3.000 de ani.

Templul Chavin de Huantar, situat în partea central-nordică a Anzilor, a fost cândva un centru religios și administrativ pentru populația din întreaga regiune.

Pasajele au fost descoperite la începutul lunii mai și au elemente care îi fac pe specialiști să creadă că au fost construite mai devreme decât galeriile templului.

„Este un pasaj, dar este foarte diferit. Este o formă diferită de construcție. Are caracteristici din perioadele anterioare pe care nu le-am mai văzut niciodată în pasaje", a declarat John Rick, un arheolog de la Universitatea Stanford care a fost implicat în săpături.

Templul este situat la 3.200 de metri deasupra nivelului mării. De-a lungul anilor în zonă au fost descoperite cel puțin 35 de pasaje subterane, care se conectează între ele și au fost construite între 1.200 și 200 de ani î.Hr. Chavin de Huantar a fost declarat sit al Patrimoniului Mondial în 1985.

O altă descoperire în Peru, acum câteva zile

 

Arheologi din Peru au descoperit de asemenea, un cimitir din epoca colonială spaniolă, în care se aflau 42 de morminte, într-un fost spital construit în 1552 în centrul istoric al oraşului Lima, relatează sâmbătă AFP.

Descoperirea a fost făcută recent în locul în care s-a aflat cândva Spitalul San Andrés, una dintre cele mai vechi clădiri coloniale din capitala peruană.

"Ne aflam în cel mai vechi şi cel mai bine conservat cimitir din oraşul Lima, folosit între 1552 şi 1808, unde am găsit 42 de rămăşiţe umane de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani", a declarat pentru AFP Luis Martin Bogdanovich, şeful programului municipal de recuperare a centrului istoric al capitalei Lima.

Cercetătorii au săpat la doar 30 de centimetri adâncime unde au descoperit zeci de oseminte, unele în stare perfectă.

"Aici au fost îngropaţi oameni din diferite clase sociale", a spus Bogdanovich, care a numit descoperirea "fundamentală pentru istoria oraşului Lima".

În perioada colonială, nu existau cimitire publice, iar oamenii, între care spanioli şi creoli, veneau la spital să moară atunci când erau bolnavi.

După ce a încetat să mai funcţioneze, spitalul San Andrés a fost transformat în 1808 într-o mănăstire de călugăriţe, un cămin pentru copiii abandonaţi şi apoi o şcoală publică până în 2007, când un cutremur a avariat clădirea.

La faţa locului a fost descoperită şi o criptă subterană, sub forma unei structuri boltite din cărămidă în care au fost îngropate personalităţi de rang înalt.

"Aceasta este o descoperire excepţională, deoarece (în mod normal) mormintele nu sunt atât de bine conservate, nici măcar în interiorul bisericii", a declarat arheologul Hector Walde, şeful echipei de arheologi din Lima.

"Există diferite cauze de deces, dar cel mai frapant este sifilisul în unul dintre cazuri", a explicat Walde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel