"Părintele jocului sudoku" a murit la 69 de ani. Japonezul s-a stins din viaţă din cauza unei boli nemiloase

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Părintele jocului sudoku a murit la 69 de ani. Japonezul s-a stins din viaţă din cauza unei boli nemiloase
Părintele jocului sudoku a murit la 69 de ani. Japonezul s-a stins din viaţă din cauza unei boli nemiloase

Maki Kaji, un editor pasionat de puzzle-uri, cel care a popularizat jocul sudoku botezându-l în anii 1980 cu numele japonez sub care este cunoscut şi astăzi, a decedat la vârsta de 69 de ani, a anunţat editura pe care a fondat-o, potrivit AFP.

"Kaji-san, cunoscut ca cel care a botezat jocul sudoku, era iubit de amatorii de puzzle-uri din lumea întreagă", este mesajul publicat pe pagina editurii Nikoli. Japonezul s-a stins din viaţă pe 10 august din cauza unui cancer biliar, se mai precizează în comunicat.

Conceptul original al jocului - pătratul latin - a fost inventat în secolul al XVIII-lea, în Europa, de un matematician elveţian, Leonhard Euler, scrie Agerpres. Versiunea sa modernă, diferită întrucât grila de joc este împărţită în nouă pătrate cu câte nouă căsuţe, a fost descoperită la începutul anilor 1980 într-un magazin american de Maki Kaji, care l-a importat apoi în Japonia.

Descoperirea unui nou puzzle este "ca şi cum ai descoperi o comoară", a declarat Maki pentru BBC în 2007. Acesta a dat numele japonez al jocului, sudoku, o contracţie a sintagmei "cifrele trebuie să fie singure" şi ale cărei două caractere s-ar putea traduce prin "numere solitare".

Jocul s-a răspândit în întreaga lume după ce Wayne Gould, un judecător pensionar din Hong-Kong, pasionat de jocuri de concentrare, a decis în 1997, după ce a descoperit sudoku în Japonia, să scrie un program informatic care să genereze grile sudoku. Jucătorul de sudoku trebuie să completeze o grilă de 9 pe 9 (81 de căsuţe) cu cifre de la 1 la 9 astfel încât niciunul să nu apară de două ori pe aceeaşi linie, coloană sau în acelaşi pătrat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel