Papa Francisc marchează a 10-a aniversare cu o slujbă și un podcast

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Papa Francisc împlinește luni, 10 ani în fruntea Bisericii Romano-Catolice, celebrând o slujbă cu cardinalii în capela hotelului Santa Marta din Vatican, unde locuiește de la alegerea sa.

Născut în Argentina, Francisc, în vârstă de 86 de ani, a devenit primul suveran pontif din America Latină la 13 martie 2013, succedându-i lui Benedict al XVI-lea, care devenise primul papă demisionar din ultimele șase secole.

"Parcă a fost ieri", a spus el într-un podcast al Vatican News difuzat luni. "Timpul zboară. Când te aduni astăzi, este deja mâine".

Când a fost înregistrat la reședința sa, duminică, el a întrebat: "Ce este un podcast?", potrivit reporterului Vatican News, Salvatore Cernuzio. Când i s-a explicat, el a spus: "Frumos. Hai să o facem".

Papal i-a invitat la slujba de luni pe toți cardinalii care se află cu el la Roma

O afecțiune persistentă la genunchi l-a forțat pe Francisc să alterneze între un baston și un scaun cu rotile, dar pare să aibă o stare generală de sănătate bună.

"Nu conduci Biserica cu un genunchi, ci cu un cap", i-ar fi spus el unui consilier după ce a început să folosească ocazional un scaun cu rotile în public pentru prima dată în luna mai a anului trecut.

Francisc a declarat că ar fi pregătit să demisioneze dacă probleme grave de sănătate i-ar interzice să conducă Biserica cu 1,38 miliarde de membri. Dar el a mai spus că este de părere că papii ar trebui să încerce să domnească pe viață și că a fi papă emerit - așa cum a fost Benedict - nu ar trebui să devină o "modă". Benedict a demisionat din motive de sănătate, dar a mai trăit aproape 10 ani.

 

Francisc a domnit acum mai mult decât durata medie de 7,5 ani



Cu cei 10 ani de pontif, Francisc a domnit acum mai mult decât durata medie de 7,5 ani a celor 265 de pontificate anterioare. El a vizitat 60 de state și teritorii, parcurgând aproape 410.000 de km (255.000 de mile).

Dar nu s-a întors în Argentina natală, o absență care a stârnit multe speculații.

El a numit aproximativ 64% dintre așa-numiții cardinali electori, care au sub 80 de ani și, prin urmare, sunt eligibili pentru a participa la un conclav în vederea alegerii succesorului său după moartea sau demisia sa.

Francisc marchează aniversarea după ce a depășit opoziția conservatoare din cadrul Bisericii, care i-a cerut de mai multe ori demisia și care se află acum la răscruce, căutând o nouă direcție după moartea a două dintre figurile sale importante.

 

Cel mai lung pontificat este cel al Sfântului Apostol Petru



Se crede că cel mai lung pontificat este cel al Sfântului Apostol Petru, primul papă, despre care se estimează că a durat aproximativ 35 de ani.

Cel mai lung pontificat din ultimele secole a fost cel al lui Pius al IX-lea, care a durat mai mult de 31 de ani, între 1846 și 1878. După aceasta urmează papalitatea lui Ioan Paul al II-lea, care a domnit mai mult de 26 de ani între 1978 și 2005.

Cel mai scurt se crede că a fost cel al lui Urban al VII-lea, care a durat 13 zile în 1590.

Fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio a încercat să proiecteze simplitatea în marele rol și nu a intrat niciodată în posesia apartamentelor papale din Palatul Apostolic folosite de predecesorii săi, spunând că preferă să trăiască într-un cadru comunitar pentru "sănătatea sa psihologică".

Translated with DeepL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel