Papa Francisc, decizie în premieră: Va acorda femeilor un cuvânt de spus în numirea episcopilor lumii

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Papa Francisc a afirmat că intenţionează să ofere femeilor mai multe funcţii de rang înalt în cadrul Sfântului Scaun şi a dezvăluit că, pentru prima dată, va numi femei într-o comisie alcătuită anterior doar din bărbaţi, ce îl ajută să selecteze episcopii de la nivel mondial.

Rolul femeilor în ierarhia Vaticanului a reprezentat unul dintre subiectele privind situaţia mondială şi cea a Bisericii, dspre care Suveranul Pontif, în vârstă de 85 de ani, a discutat într-un interviu exclusiv acordat agenţiei de presă Reuters, la reşedinţa sa de la Vatican, pe 2 iulie, titrează Rador.

O nouă Constituţie pentru administraţia centrală a Sfântului Scaun, ce a intrat în vigoare în luna iulie, permite oricărui catolic botezat, inclusiv mireni - bărbaţi şi femei - să ocupe funcţii de conducere în majoritatea departamentelor Vaticanului.

"Sunt deschis să ofer (femeilor) o oportunitate", a spus Papa, în secţiunea interviului de 90 de minute în care a vorbit despre noua constituţie pentru administraţia centrală, cunoscută sub numele de Curia. El a menţionat că anul trecut, pentru prima dată, a numit o femeie în poziţia a doua după funcţia de guvernator al Vaticanului, Raffaella Petrini devenind femeia care ocupă una dintre cele mai înalte funcţii din cel mai mic stat din lume.

"Două femei vor fi numite pentru prima dată în comisia pentru alegerea episcopilor din Congregaţia pentru Episcopi" a spus Papa.

Demersul, care nu a fost anunţat oficial, este extrem de semnificativ, întrucât femeile vor avea pentru prima dată un cuvânt de spus în numirea episcopilor lumii, care sunt toţi bărbaţi. "În acest fel, lucrurile se deschid puţin", a afirmat Suveranul Pontif.

Papa Francisc nu a precizat cine vor fi aceste femei şi nici când va fi anunţată oficial numirea acestora. 

 

Totodată însă, Papa Francisc a condamnat cu fermitate avortul și a comparat întreruperea sarcinii cu "angajarea unui asasin plătit pentru a rezolva o problemă.

Papa Francisc a condamnat cu fermitate avortul 

 

Papa Francisc a condamnat cu fermitate avortul și a comparat întreruperea sarcinii cu "angajarea unui asasin plătit pentru a rezolva o problemă"

Papa Francisc a condamnat cu fermitate avortul și a comparat întreruperea sarcinii cu "angajarea unui asasin plătit pentru a rezolva o problemă", după ce hotărârea istorică Roe vs. Wade a fost anulată de judecătorii Curții Supreme.

Vorbind de la reședința sa de la Vatican, suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, a declarat că respectă decizia Curții Supreme de a desființa precedentele de aproape 50 de ani, anulând decizia istorică din 1973 care a acordat protecție federală pentru avort în temeiul Constituției.  

Francisc a spus că a condamnat ferm avortul, comparându-l cu "angajarea unui asasin plătit". Biserica Catolică învață că viața începe în momentul concepției.

El a spus: "Întreb: Este legitim, este corect, să elimini o viață umană pentru a rezolva o problemă?", conform Daily Mail.

Întreruperea unei sarcini la fel ca "angajarea unui asasin plătit pentru a rezolva o problemă"

 

Francisc a fost întrebat despre o dezbatere din Statele Unite dacă un politician catolic care se opune personal avortului, dar susține dreptul altora de a alege, ar trebui să i se permită să primească sacramentul comuniunii.

Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, de exemplu, a fost împiedicată de arhiepiscopul conservator al diecezei sale de origine din San Francisco să îl primească acolo, dar primește în mod regulat împărtășania la o parohie din Washington, D.C. 

Săptămâna trecută, ea a primit sacramentul în cadrul unei slujbe papale la Vatican.

'Când Biserica își pierde natura pastorală, când un episcop își pierde natura pastorală, acest lucru provoacă o problemă politică', a spus papa. 'Asta este tot ce pot spune'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel