Ordonanța controversată pe Sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial. Ce conține

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Ordonanța controversată ce privește modificările în domeniul Sănătății a fost publicată, miercuri seara, în Monitorul Oficial, la câteva ore după ce ministrul Victor Costache anunțase, deja, publicarea sa. OUG conține mai multe modificări, între care modul cum spitalele private pot trata urgențe. 

Ordonanța pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ordonanța acordă furnizorilor privați dreptul de a acorda servicii medicale bugetate de stat, în anumite condiții prevăzute de lege.

În OUG publicat miercuri seara se introduce paragraful nou „pentru bolnavii incluși în programele naționale de sănătate decontate de FNUASS, respectiv bugetul Ministerului Sănătății, precum și pentru cei care beneficiază de servicii medicale în baza art. 100 și art. 111, furnizorii publici și privați au obligația de a nu încasa sume suplimentare față de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare".

La articolul 111 din Lege se introduce un aliniat cu următorul cuprins: „Lista spitalelor private în cadrul cărora se pot organiza servicii medicale private de urgență se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în urma verificării respectării standardelor prevăzute la alin. (2). În vederea verificării standardelor menționate la alin. (2), spitalele private vor depune la Ministerul Sănătății documentația stabilită prin hotărârea Guvernului".

Tot la art. 111 se introduce paragraful: "cheltuielile pentru îngrijirea pacienților aflați în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecțiuni acute grave care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de către spitale private cu casele de asigurări de sănătate vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăși sumele decontate pentru cazuri similare în sistemul public de urgență".

Ministrul Sănătății, Victor Costache a declarat, într-o conferință de pres, miercuri, că modificările nu vor crea probleme în asistența medicală și nu vor rămâne cazuri care să nu poată fi rezolvate la spitale de stat, din cauza scăderii bugetului.

„OUG se referă la programele naționale curative ale Casei și la acțiunile prioritare ale Ministerului Sănătății pentru pacienții critici. În ambele cazuri bugetul a fost suplimentat cu până la 40 – 50% pentru acțiunile prioritare și la fel a fost suplimentat semnificativ pentru programele naționale”, a spus Victor Costache, potrivit Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel