Opt moldoveni au fraudat statul francez cu peste 2 milioane de euro. Schema prin care au făcut banii

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Franța. Opt moldoveni au fraudat statul francez cu peste 2 milioane de euro. Schema prin care au făcut banii
Franța. Opt moldoveni au fraudat statul francez cu peste 2 milioane de euro. Schema prin care au făcut banii

Pe data de 28 iunie 2021, sute de ofițeri ai Jandarmeriei Naționale Franceze, în comun cu Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, cu sprijinul Europol, au identificat membrii unui grup de criminalitate organizată implicat în fraudă financiară la scară.

Șapte percheziții la domiciliu au fost efectuate la Paris, iar 25 -  la Chișinău. În total 9 persoane, 8 cetățeni moldoveni și un cetățean francez, au fost arestați pentru implicare într-o schemă care a fraudat autoritățile franceze cu peste 2 milioane euro, transmite europol.europa.eu.

Infractorii au recrutat peste 1.000 de cetățeni moldoveni pentru a aplica, sub pretenții false, la un program finanțat de Oficiul francez pentru imigrare și integrare și Ministerul francez al afacerilor externe. Programul, cunoscut sub numele de „Programul de co-dezvoltare a migrației în Moldova”, vizează facilitarea reintegrării sociale și economice a migranților moldoveni care s-au oferit voluntari să se întoarcă în Republica Moldova din Franța.  

Infractorii transportau recruții, la Paris, cu autobuzul, unde solicitau sprijin financiar, în cadrul acestui program folosind documente falsificate. Apoi, aceștia se întorceau în Moldova, primind sune cuprinse între 700 și 1.350 de euro. Infractorii încasau restul sprijinului financiar oferit prin acest program, mai exact sume cuprinse între 5.000 și 7.000 de euro pentru fiecare cerere falsă. Europol a angajat patru dintre experții săi de la Centrul său european pentru combaterea criminalității financiare și economice (EFECC) pentru a asista autoritățile din Franța și Chișinău în verificarea în timp real a datelor operaționale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel