OMS declară încetarea urgenței sanitare privind variola maimuței

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că urgența sanitară privind variola maimuței (mpox) a luat sfârșit. Însă directorul general Ghebreyesus îndeamnă să nu se lase garda jos: "Nu înseamnă că amenințarea pentru sănătate a dispărut".

Organizația Mondială a Sănătății, într-o conferință de presă deschisă de directorul general Tedros Ghebreyesus, a declarat sfârșitul urgenței sanitare mondiale a variolei maimuțelor, a cărei denumire s-a schimbat din "monkeypox" în "mpox" începând din noiembrie anul trecut.

Cu toate acestea, Ghebreyesus a subliniat necesitatea de a nu coborî garda. Ca și în cazul Covid-19, sfârșitul statutului de urgență sanitară internațională pentru monkeypox, a precizat directorul general al OMS, nu înseamnă că amenințarea pentru sănătate a luat sfârșit.

În cadrul conferinței de presă a organizației, s-a subliniat, de asemenea, necesitatea de a menține un nivel ridicat de supraveghere în grupul de populație al persoanelor cu HIV și al bărbaților care au relații sexuale cu bărbați, categorie în care au fost înregistrate majoritatea cazurilor.

OMS declară încetarea urgenței sanitare privind variola maimuței - mpox

 

Organizația Mondială a Sănătății declarase variola maimuței "urgență de sănătate publică de interes internațional" (PHEIC) la 23 iulie 2022.

Un focar de monkeypox sau mpox, cauzat de virusul monkeypox, aparținând familiei Poxviridae (aceeași familie cu variola), izbucnise de fapt vara trecută în țări în care această boală nu este endemică. Cel mai mare număr de cazuri a fost raportat în țările din regiunile OMS Europa și America. Cele mai multe cazuri raportate au fost depistate la bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani și în principal - dar nu exclusiv - în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați (MSM). Cu toate acestea, virusul poate fi transmis oricui.

Cele mai frecvente simptome, după cum se precizează pe site-ul Ministerului Sănătății, includ febră, somnolență, dureri musculare și dureri de cap. Erupția cutanată se dezvoltă de obicei la una până la trei zile după apariția febrei, dar poate apărea și înainte de simptomele generale.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel