Olguţa Vasilescu: EXODUL medicilor s-a diminuat doar pe promisiuni

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Exodul medicilor în străinătate s-a redus cu 40% doar pe promisiunea de creştere a salariilor în sistemul sanitar, a declarat miercuri, la postul public de televiziune, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

'Se întorc mulţi medici din străinătate. Ei îşi depun o cerere, nu ştiu să explic foarte bine procedura...Dar se ştie la Colegiul Medicilor câţi pleacă anual. Sunt mulţi care achita cotizaţia în România în cont chiar dacă sunt plecaţi.(...) Ce pot spune cu exactitate este că doar pe promisiunea de creştere a salariilor în sectorul medical în ultimele luni s-a oprit exodul cu 40%. Este cu 40% mai mic decât era în urmă cu un an. Deja au început să sune medici care sunt la clinici importante din Uniunea Europeană că vor să se întoarcă în România, ceea ce este o veste extraordinară', a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Aceasta a dat ca exemplu faptul că un medic primar la secţia pneumologie a ajuns în martie la un venit net de 16.930 de lei, faţă de 8.375 de lei în februarie 2018, iar un medic specialist dispensar TBC la 12.828 de lei, de la 6.316 lei. De asemenea, salariul net al unui medic specialist gradaţia 3 a crescut la 9.494 de lei în martie, de la 6.481 de lei în decembrie.

Ministrul Muncii a subliniat că salariile medicilor au crescut din martie pe grila din 2022, pentru că lipsa acestora a devenit 'o problemă naţională'.

'S-au crescut salariile medicilor şi asistentelor direct pe grila din 2022. Este deja o problemă de siguranţă naţională. Nu mai avem medici în România. Există judeţe întregi în care nu mai există un singur medic de o anumită specialitate. Au plecat 14.000 de medici în exterior. S-au făcut tot felul de concursuri de angajare în ultimul an pentru medici. Se prezintă foarte puţini şi în niciun caz suficient de mulţi ca să acopere locurile libere din sistemul sanitar. Dacă nu făceam acest lucru, să majorăm salariile direct pe grila din 2022 pentru medici, intervenea o problemă naţională mai mare decât o avem deja. Pentru medici şi asistente medicale s-a discutat, a fost o chestiune pe care ne-am asumat-o ca şi coaliţie de guvernare', a precizat Vasilescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel