Olanda. Șofer român de TIR, condamnat la 10 ani de închisoare, după ce inițial a fost achitat: Liviu avea în remorcă 25 de pasageri „în pragul morții”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Olanda. Șofer român de TIR, condamnat la ani grei de închisoare Liviu avea în remorca frigorifică 25 pasageri „în pragul morții”
Olanda. Șofer român de TIR, condamnat la ani grei de închisoare Liviu avea în remorca frigorifică 25 pasageri „în pragul morții”

Liviu S., un șofer român în vârstă de 40 de ani, a fost condamnat în apel la zece ani de închisoare pentru că a transportat 25 de refugiați într-un camion frigorific, a anunțat Procuratura din Olanda. Anul trecut, șoferul român a fost achitat pentru că judecătorul a considerat că sunt prea puține dovezi pentru a-l incrimina. 

Anul trecut, videoclipuri înfiorătoare au arătat cum un total de 25 de pasageri clandestini - dintre care șase erau minori la acea vreme - au fost înghesuiți în camionul lui Liviu S.. La sfârșitul anului 2019, s-au îngrămădit într-un container frigorific pe o navă care pleca din Vlaardingen. Oxigenul din interior era aproape epuizat și erau foarte aproape de sufocare.

Refugiații au fost descoperiți abia pe 19 noiembrie 2019, după ce feribotul a plecat. Acest lucru s-a întâmplat lângă Hoek van Holland. Nava s-a întors apoi la Vlaardingen, unde poliția a arestat atât șoferul, cât și grupul. 

„Faptul că aici nu au fost morți se datorează doar acțiunilor eroice ale unor refugiați”, a spus procurorul Mirjam Blom.

 

Inițial, șoferul român a fost achitat

 

Justiția l-a considerat responsabil pe șoferul român care ar fi fost la pun pas sa provoace un masacru și a cerut o pedeapsă de zece ani de închisoare. Românul a negat întotdeauna și a spus că nu a știut despre migranții din camionul lui.

Vara trecută, judecătorul l-a achitat, iar șoferul român a putut să-și viziteze soacra bolnavă în România. Curtea de Apel de la Haga a revizuit acum această decizie, iar judecătorul din Apel l-a condamnat pe bărbat la zece ani de închisoare.

În portul Rotterdam, aproape zilnic, migranții încearcă să facă traversarea ilegală către Regatul Unit. Contrabandiştii percep sume mari de bani pentru a-i ajuta şi îi duc la rudele care au traversat deja.

„Astfel de organizații sunt nemiloase”, a spus procurorul în cadrul procesului șoferului român.

 

25 pasageri, în pragul morții

 

Cei 25 de pasageri clandestini erau în pragul morții în camionul românului.

Avocatul lui Liviu, Nathalie Roos, a dat vina în instanță pe procesatorul de carne din Germania de unde camionagianul a preluat încărcătura congelată de carne: migranții s-ar fi aflat deja în interiorul containerului, până să fie preluați. 

Avocata a mai prezentat judecătorilor și un selfie al pasagerilor. Unul dintre irakieni a făcut fotografia în timp ce se afla în camion. Poza, a argumentat Roos, fusese deja făcută înainte ca șoferul să ridice remorca.

La audiere, Liviu S. a izbucnit în plâns. El a spus că vrea să meargă acasă cât mai curând posibil pentru a avea grijă de familia lui. Fiica lui avea pneumonie, fiul lui avea probleme cu ochii, iar medicii au diagnosticat cancer la soacra lui. Nu i-a putut vedea în întrucât a fost ținut într-o celulă olandeză în tot acel timp.

Până la o zi după audierea pe fond a cazului său, atunci când i s-a permis brusc să iasă din închisoare. Era un semn al achitării sale, după cum s-a dovedit ulterior. Potrivit avocatului Roos, care acuză justiția că ar avea "ochelari de cal" , mesajul că lui Liviu S. i s-a permis să părăsească celula a fost o „mare surpriză” pentru român. „A fost foarte fericit și recunoscător.”

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel