OFICIAL! Bonurile valorice de 200 de euro pentru ROMÂNI, APROBATE. Condițiile pentru a lua un bon roșu

Vești bune pentru mulți români care pot beneficia de bonurile valorice de 200 de euro. PSD a decis ca anul acesta bonurile să fie de culoare roșie.

Culoarea bonului valoric de 200 de euro pentru achiziţia de calculatoare destinate elevilor care provin din familii cu venituri reduse va fi anul acesta roşu. Asta prevede proiectul de Hotărâre a Guvernului pus în dezbatere de Ministerul Educaţiei. Coincidenţă sau nu, dintre toate însemnele oficiale ale partidelor parlamentare, singurul care are culoarea roşu şi fondul folosit în comunicarea publică tot roşu este Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, scrie evz.ro.

„Programul de acordare a unui ajutor financiar intitulat ,,EURO 200", continuă şi în anul 2019", anunţă Ministerul Educaţiei. Instituţia a pus în dezbatere un proiect de HG pentru a modifica anumite aspecte din legislaţia pentru aceste bonuri. "Calendarul pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare nu a mai fost actualizat din 2010", se arată în nota de fundamentare, unde este precizat faptul că "modelul bonului valoric pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare a fost aprobat potrivit Anexei nr. 3 la HG nr. 1294/2004.

În anul 2018 culoarea bonului valoric a fost violet. "În anul 2019 se impune modificarea modelului bonului valoric pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare, astfel încât bonurile valorice emise în anul 2018 şi anulate să nu fie folosite în anul curent. Din motive de siguranţă, în fiecare an, acest model se modifică, în sensul schimbării culorii şi seriei. Drept urmare, în anul 2019, pentru securizare, culoarea fundalului bonului valoric va fi roşu”, se arată în document.

În 2018 au fost, potrivit datelor oficiale, 2.771 de beneficiari pentru bonurile valorice, dintre care trei au fost studenţi şi restul elevi.

 

Calendarul de desfășurare

 

Noul calendar de desfăşurtare, propus acum, este următorul:

- Stabilirea şi numirea Comisiei centrale, a comisiilor judeţene, a comisiilor din unităţile şi instituţiile de învăţământ: 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri

- Depunerea cererilor: până la 19 aprilie

- Efectuarea anchetelor sociale şi evaluarea cererilor de către comisiile din unităţile şi instituţiile de învăţământ împreună cu comisiile de anchetă socială: 22 aprilie – 13 mai

- Centralizarea cererilor la Comisia centrală, prin intermediul portalului dedicat: 14 – 24 mai

- Afişarea pe portalul Ministerului Educaţiei Naţionale a listei de cereri eligibile: 31 mai

- Afişarea în fiecare unitate de învăţământ a listei beneficiarilor: 5 iunie

- Depunerea contestaţiilor: 6 iunie

- Rezolvarea contestaţiilor: 6 – 20 iunie

- Afişarea rezultatului contestaţiilor pe portalul dedicat şi în fiecare unitate de învăţământ: 21 iunie

- Afişarea pe portalul Ministerului Educaţiei Naţionale a listei beneficiarilor, aprobată prin ordin de ministru: 4 iulie

- Achiziţia bonurilor valorice de către Ministerul Educaţiei Naţionale: 5 – 19 iulie

- Eliberarea bonurilor valorice către beneficiari: 22 iulie – 9 august

- Achiziţionarea de calculatoare: 24 iulie – 10 octombrie

Depunerea copiilor de pe facturi şi de pe procesele-verbale de predare-primire de către elevi şi studenţi: 25 iulie – 15 octombrie

- Depunerea de către operatorii economici a bonurilor valorice, a copiilor de pe facturi şi de pe procesele-verbale de predare-primire spre decontare, la comisia judeţeană, respectiv la comisiile din instituţiile de învăţământ superior; înregistrarea operatorilor economici pe portalul dedicat: 25 iulie – 31 octombrie.

- Decontarea către operatorii economici: 30 iulie – 20 noiembrie

 

Condiții de acordare

 

Programul „Euro 200" pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor şi studenţilor în vederea achiziţionării de calculatoare prevede că pot cere aceste bonuri doar elevii care provin din familii în care venitul brut lunar pe membru de familie este de maximum 250 de lei.

Pot aplica elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani. Bonul reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200 de euro şi este destinat achiziţiei de calculatoare.

Bugetul alocat de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru derularea "Euro 200", în 2018, pentru bonurile valorice, a fost de 12.328.000 lei, pentru un număr estimat de 13.514 de beneficiari (elevi şi studenţi). În cei 14 ani de aplicare a programului „Euro 200", au beneficiat de sprijin pentru achiziţia de computere peste 297.000 de elevi şi studenţi.

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

diaspora.n-nxt.25