Ofensiva de la Harkov: Forțele rusești se retrag în timp ce Ucraina cucerește orașe cheie

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Ofensiva de la Harkov: Forțele rusești se retrag în timp ce Ucraina cucerește orașe cheie
Ofensiva de la Harkov: Forțele rusești se retrag în timp ce Ucraina cucerește orașe cheie

Forțele rusești s-au retras din orașele cheie din est, în timp ce un contra atac rapid al Ucrainei a continuat să obțină noi avantaje.

Oficialii ucraineni au declarat că trupele au intrat sâmbătă în Kupiansk, un centru vital de aprovizionare din est pentru forțele rusești.

Forțele speciale au postat fotografii pe rețelele de socializare care, potrivit acestora, îi arată pe ofițerii lor în oraș.

 

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale s-au retras pentru a le permite "să se regrupeze"

 

De asemenea, ministerul a confirmat retragerea trupelor dintr-un al treilea oraș cheie, Balaklyia, pentru a "consolida eforturile" pe frontul din Donețk.

"S-a desfășurat o operațiune de trei zile privind retragerea și transferul organizat al grupului de trupe Izyum-Balakliya pe teritoriul Republicii Populare Donețk", se arată în comunicat.

"Pentru a preveni deteriorarea trupelor rusești, a fost aplicată o înfrângere puternică de foc asupra inamicului".

Avansurile ucrainene - dacă se confirmă și se mențin - ar fi cele mai semnificative de când Rusia s-a retras din zonele din jurul Kievului în aprilie.

Ele ar fi folosite ca un semn că armata ucraineană poate să recucerească teritoriul ocupat de Rusia, în timp ce țara continuă să ceară sprijin militar din partea Occidentului.

Pentru Rusia, ele ar marca un eșec umilitor, deoarece forțele sale au capturat zona în prima săptămână de război.

 

Oficialii britanici din domeniul apărării au declarat că Ucraina a avansat 50 km în teritoriul deținut anterior de Rusia

 

"Forțele rusești au fost probabil luate prin surprindere", a declarat Ministerul britanic al Apărării. "Sectorul era doar ușor ținut, iar unitățile ucrainene au capturat sau au înconjurat mai multe orașe".

Ucraina și-a lansat contraofensiva în est la începutul acestei săptămâni, în timp ce atenția internațională era concentrată asupra unui avans anticipat în apropierea orașului Kherson din sud.

Analiștii cred că Rusia a redirecționat unele dintre cele mai experimentate trupe ale sale pentru a apăra orașul.

 

Ucraina face progrese și în sud, a declarat un oficial

 

Nataliya Gumenyuk, un purtător de cuvânt al comandamentului de sud al armatei ucrainene, a declarat că au avansat "între două și câteva zeci de kilometri" de-a lungul acestui front.

Dar se spune că forțele rusești care luptă pe frontul de sud s-au săpat în poziții defensive, iar trupele ucrainene s-au confruntat cu o rezistență puternică de când a început ofensiva.

Oficialii ucraineni au distribuit pe rețelele de socializare o fotografie care pare să arate trupele ucrainene ținând steagul țării în fața primăriei din Kupiansk, cu steagul rusesc la picioarele lor.

"Mergem înainte", a scris generalul Valeriy Zaluzhnyi, comandantul forțelor armate ucrainene, într-o actualizare pe Facebook vineri după-amiază. "Știm clar pentru ce luptăm și vom câștiga cu siguranță", conform BBC.

 

Volodymyr Zelensky a declarat că forțele sale "preiau treptat controlul asupra noilor așezări"

 

Vorbind de la Kiev în timpul discursului său nocturn, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că forțele sale "preiau treptat controlul asupra noilor așezări" și "înapoiază steagul ucrainean și protecție pentru tot poporul nostru".

Anterior, sâmbătă, șeful regiunii Harkov, Vitaly Ganchev, numit de Rusia, a declarat că trupele sale au început să evacueze civilii din Kupiansk și Izyum.

Vorbind vineri la Bruxelles, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că atacul a înregistrat "în mod demonstrabil progrese reale".

"Cred că putem spune că Ucraina avansează într-un mod foarte deliberat, cu un plan puternic și abilitat în mod critic de resursele pe care mulți dintre noi le punem la dispoziție", a declarat Blinken.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel