Oamenii de afaceri AUSTRIECI, cei mai activi investitori în România, în domeniul IMOBILIAR

Eduard Pascu |
Data publicării:
Austriecii investesc masiv în zona imobiliară
Austriecii investesc masiv în zona imobiliară

România îşi păstrează avantajul competitiv în Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al preţurilor activelor imobiliare, astfel că, într-un scenariu optimist, în acest an volumul tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale ar putea să fie comparabil cu cel din 2020, când a înregistrat un nivel de circa 900 milioane de euro.

Conform sursei citate, în prezent, pe piaţa locală, din estimările companiei sunt în diverse stadii de negociere tranzacţii cu o valoare totală de peste 400 de milioane de euro, având ca obiect în special clădiri de birouri şi proiecte de retail, transmite Agerpres.

Deocamdată, în pofida aşteptărilor din piaţă, yieldurile pentru birouri şi spaţii logistice/industriale se menţin la acelaşi nivel de un an, la 7%, respectiv 8%, în timp ce la retail yieldurile au crescut cu 25 puncte de bază la 7,25%.

"România oferă oportunităţi foarte atrăgătoare în segmentul proprietăţilor imobiliare comerciale din perspectiva preţurilor. Nivelul yieldurilor se menţine mult peste cel înregistrat în perioada de vârf anterioară, respectiv 2007, dar şi mult peste cel consemnat în restul regiunii. Adăugând şi că nivelul chiriilor este în mare neschimbat de foarte mulţi ani (chiar şi 10 în cazul birourilor), observăm că preţurile pe metrul pătrat pentru birouri, hale sau spaţii de retail au crescut doar marginal în ultimii 5 ani (între 0 şi 10% cumulat) în contrast izbitor cu creşterile susţinute din zona de rezidenţială. Prin urmare, ne aşteptăm ca oportunitatea aceasta să se reflecte în perioada următoare într-un volum de tranzacţionare mai mare deşi, pe termen scurt, adică în 2021, investiţiile nu vor depăşi cel mai probabil nivelul din 2020", a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

Presiunea pe care compania se aşteaptă să o vadă pe yieldurile proprietăţilor industriale, şi potenţial pe birouri, în linie cu evoluţiile regionale, depinde în mare măsură de disponibilitatea finanţărilor şi a condiţiilor de finanţare, de evoluţia indicatorilor macroeconomici, dar şi de sustenabilitatea măsurilor luate la nivel politic.

Investitorii au încă apetit pentru proprietăţi comerciale în România, încurajaţi de revenirea rapidă a economiei.

Piaţa de investiţii imobiliare din România a totalizat în primul semestru 309 milioane de euro, cu aproape 22% mai mică faţă de perioada similară a anului trecut. Impactul pandemiei de COVID-19 asupra pieţei imobiliare a fost mai redus decât se aştepta, astfel că volumele investiţionale s-au menţinut la niveluri "sănătoase" atât în 2020, cât şi în prima jumătate a acestui an.

Tranzacţii începute în timpul pandemiei au fost închise în primul semestru din 2021, demonstrând că investitorii au încă apetit pentru proprietăţi comerciale în România, încurajaţi de revenirea rapidă a economiei. Comparativ cu anul trecut, numărul tranzacţiilor a crescut, în timp ce valoarea medie a unei tranzacţii a scăzut la 21 milioane de euro.

Potrivit analizei, Bucureştiul a continuat să fie destinaţia preferată a investitorilor, cumulând 69% din volumul total tranzacţionat în primul semestru, urmat de Timişoara, Iaşi şi Oradea.

Volumul tranzacţiilor cu birouri a totalizat 197 milioane de euro în S1 2021.

Capitalul local a reprezentat aproape 10% din totalul investiţiilor, în timp ce investitorii străini au fost implicaţi în restul volumului, cei din Austria fiind de departe cei mai activi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel